23948sdkhjf

Nyt hjem og bassin til isbjørnene

Den Arktiske Ring i Københavns Zoo åbnede i går. Det ambitiøse anlæg skal sætte nyt fokus på den truede isbjørn og klimadebatten
Det er som at træde ind i en fremmed - og kold - verden.

Den Arktiske Ring i Zoo på Valby Bakke åbnede i går officielt, efter et udfordrende byggeri, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har fulgt.

Det første, der møder de besøgende er et storslået kig over det, som er en hyldest til Arktis og polarkysten, det område, hvor man ser isbjørnene i det fri på landjorden.

Udsigten blev forstærket af tirsdagens vinterkulde, der passede de store isbjørne godt.

Og som noget nyt i den gamle zoo - der åbnede i 1859 og fik isbjørne året efter - er der nu mulighed for via en gennemsigtig akryltunnel at opleve de imponerende rovdyr, verdens største landrovdyr, svømme under vandet.

Og at se en 600 kg tung isbjørn svømme direkte imod dig og, hvis den kunne, åbne gabet og æde dig, er nok til at give en kriblende og meget-tæt-på-naturen-oplevelse, der sidder i kroppen resten af dagen.

Ikonisk isbjørn

Zoos adm. direktør, Steffen Stræde, sagde velkommen til Arktis og indledte med at fortælle om den hyldest til Arktis og de grønlandske fangerkultur, som Den Arktiske Ring også er ment som.

- Anlægget handler om Arktis, men naturligvis mest om den ikoniske isbjørn. Og det anlæg, vi står i her, er beregnet til tre isbjørne. Og det er tankevækkende, at de gamle anlæg fra 1951, som dette afløser, var beregnet til syv isbjørne, sagde Steffen Stræde.

Det er altså et topmoderne bjørneanlæg, der nu er åbnet for offentligheden, fyldt med revner og sprækker, fyldt op med grus, og plantet til med græs og planter, så isbjørnene kan følge deres instinkter og undersøge og grave.

Under vandet

På en lang rampe har arkitekterne Dall og Lindhardsen sørget for, at man dykker ned i Polarhavet, og her kan gæsterne helt tæt på se isbjørnene i deres jagtelement, vandet.

- I skabelsen af det nye anlæg er der udover de arkitektoniske og byggetekniske ambitioner også lagt meget tid og mange penge i at få alt det med, man ved om velfærd for dyr i fangenskab, sagde Steffen Stræde til den store forsamling af gæster til den officielle åbning.

- Nogle dyr er bare mere karismatiske end andre, og der sker noget, når man ser den i og under vand. Det er næsten som om vi har fået et helt nyt dyr. Under vand viser den helt nye sider af sig selv. Og det er følelse, man mærker dybt inde i kroppen, siger Steffen Stræde, der tilføjer:

- At anlægget samtidigt kommer på et af de helt kritiske perioder for arten, er også vigtigt. Den fascination som vi kan give, kan skabe egentligt engagement for Arktis og klimaforandringerne. Jeg tror, at hvis verdens ledere havde oplevet dette anlæg, kunne der have været truffet en klimaafgørelse.

Akryltunnel

Gæsterne ved åbningen i går fik da også en helt speciel oplevelse, da de trådte ud i akryltunnellen, der er omsluttet af vand på alle sider. Her svømmede isbjørnene helt tæt over og under de besøgende, og endnu har de ikke helt vænnet sig til, at de ikke kan få fat i tilskuerne. Så de gjorde flere udfald.

- Lad os håbe at ingeniørerne har regnet rigtigt, sagde en tilskuer, da en af bamserne satte sig ovenpå glastunnelen.

På den ene side af tunnelen kan man også opleve sæler, og på den måde opleve rovdyr og byttedyr tæt på hinanden – men dog adskilt af en 27 cm tyk rude.

De to bassiner indeholder til sammen 2.400 kbm vand - der skal renses hver time. Det svarer til indholdet af halvandet konkurrencesvømmebassin.

Det er desuden planen at det nuværende ulveanlæg, der dyrevelfærdsmæssigt ikke er tidsvarende, på sigt skal ombygges, formentlig med et indkig fra Frederiksberg Have.

Læs ArkByg på fredag
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093