23948sdkhjf

Bevar originalerne

Bygningskultur Danmark efterlyser originale typehuse fra tiden 1950-80
Tiden 1950-80 var typehusenes storhedstid.

I den periode blev der bygget over 500.000 parcelhuse – 75 om dagen – og langt de fleste af dem var typehuse.

Hvor husbyggerne før 1950 ville have individuelle murermesterhuse eller bungalower, accepterede de fleste efter 2. Verdenskrig, at huset med have var en type, en standardvare til fast pris og leveringstid.

Bygningskultur Danmark efterlyser nu originale typehuse, i den erkendelse, at mange af dem efterhånden bliver moderniseret og energirenoveret.

Arkitekturudvikling

Typehusene var ofte meget ens i stil og plan – men ser man ud over perioden, kan man tydeligt se udviklingen i parcelhusarkitekturen:

Fra 1950"ernes små murede statslånshuse over 1960"ernes lave huse med gule sten, mørkt træværk og store vinduer og havedøre til 1970"ernes høje rejsninger med altangavl og brune mursten eller hvide kalksandsten.

Det var byggeskikken fra de år, hvor velfærdssamfundet var under opbygning – og i dag er de historie.

Og netop opgøret med gamle dages ensretning er, hvad mange moderne typehusfirmaer slår på. I en typisk annonce for et moderne typehus kan det typisk hedde, at ganske vist har arkitekter tegnet det funktionelt til en børnefamilie, men samtidigt har beboerne masser af muligheder for at sætte individuelle præg på boligen.

Bevar typehuse

Allerede nu er tusinder af typehuse fra dengang blevet ombygget, udvidet, energirenoveret – ja endda i stigende grad revet ned for at give plads til nye huse.

Derfor mener bygningskultur Danmark at det er på tide at tænke over, om nogle af de originale typehuse skal bevares, flyttes til "Den Gamle By" i Århus eller bare behandles med omtanke på stedet.

Originale huse

Bygningskultur Danmark efterlyser derfor originale typehuse fra tiden 1950-1980.

Det skal være stort set uforandret, ude og inde – og gerne med en have fra samme tid.

Og er det et af de første, som er bygget af et af de kendte typehusfirmaer, er det kun endnu bedre, skriver Bygningskultur Danmark på bygningskultur.dk

Derfor kan man sende billeder og husets historie til jdh@bygningskultur.dk. Så bliver de 10 mest originale huse offentliggjort med de bedste historier på Bygningskultur Danmarks hjemmeside.

Ejerne af de 10 udvalgte huse får samtidig tilsendt et gratis eksemplar af bogen Peter Dragsbo: “Hvem opfandt det danske parcelhuskvarter? “
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114