23948sdkhjf

Kamp for at gøre projektdata tydelige

Hvis alle projektværktøjer og involverede i et byggeprojekt taler bedre sammen, er der millionbesparelser i vente. Kravet om overbliksværktøjet BIM stiger, og byggebranchen efterlyser information direkte til mobile enheder
Det er i den indledende og afsluttende fase af et byggeprojekt, at nye digitale værktøjer, Bygnings Informations Modeller (BIM) og 3D-modeller, bliver brugt mest flittigt.

Men i hele den vigtige udførelsesfase tager ur-hjernen over, det vil sige, at man gør, som man plejer, for det føles mest trygt.

Den tankegang bør moderne bygge- og anlægsvirksomheder, og både arkitekter og entreprenører, gøre op med, mener Thomas Graabæk, BIM-arkitekt hos BIM Equity, der blandt andet rådgiver om nye måder at integrere BIM direkte til byggepladserne, så entreprenøren bygger efter en konstant opdateret on-line model.

- Der er bedre processer, bedre økonomi og bedre projekter forude, og heldigvis har man gode eksempler, dog mest fra udlandet, siger Thomas Graabæk til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Effektiv drift

Han påpeger, at en virksomhed som filippinske Aidea, der holder til i Manila og som nu arbejder for nogle af østens helt store developere og entreprenører, er gået 100 procent over til brug af de digitale bygningsmodeller.

- Det har betydet, at man undervejs har udviklet processer, hvor man via 3D-sammenregninger kan levere direkte til entreprenøren på byggepladsen og til den senere brug i driften i et digitalt vedligeholdelsessystem. Det er langt at foretrække frem for en grim håndværkerløsning, der på sigt kan blive dyr at rette, siger Thomas Graabæk.

Men er det ikke, hvad store danske rådgivningsvirksomheder allerede gør?

- Jo, men kun delvist, mener Thomas Graabæk:

- De fleste tegnestuer har ikke alle projektdata tilgængelige for alle aktører. Man kører i Danmark med fagmodeller, så ingeniørmodellerne for eksempel sættes ind senere. Og så håber man, at man kan køre dem i det program, man bruger. De udenlandske eksempler, jeg kender, har derimod beslutet at al information er en BIM-model, fra første skitse og til den tegning, man på byggepladsen kan printe fra serveren. Det vil sige, at man slipper for mindre smarte cowboyløsninger i byggeriet, men kan arbejde live på serveren og ændre i tegningen.

Hvor er arkitekten i alt det?

- Der vil naturligvis aldrig stå en arkitekt eller ingeniør parat hele tiden på byggepladsen, det er urealistisk, men tegnestuen kan sidde parat til at lave de rigtige løsninger, baseret på tilbagemeldingerne fra byggepladsen, og de bliver derefter automatisk opdateret. I dagens Danmark er det desværre stadig den første tegning, man bruger, og så kan meget jo ændre sig undervejs i virkelighedens verden, siger Thomas Graabæk, som tilføjer, at det giver større arbejdsglæde:

- Ingeniørerne bliver glade for at blive inddraget hurtigere, og man slipper for en masse spildtid, som man oplever i dag, hvor rådgivere ofte har travlt med at tørre ansvaret af på hinanden. På denne måde får flere ejerskab og entreprenørens pris på den færdige bygning kan blive billigere, mens man på driften kan spare 20 procent ved at køre det BIM-baseret.

- Derudover angiver et BIM-baseret projekt præcise materialemængder til aktuelle købspriser, da programmerne er hægtet op på opdaterede prisdatabaser, siger BIM-arkitekten.

- Forskning og praktiske erfaringer viser, at et veleksekveret BIM-projekt fører til at entreprenørerne kan nedsætte deres tilbud med 10 procent af byggeriets totalpris. Et afgørende konkurrenceparameter, når nu det økonomisk mest fordelagtige tilbud er det overordnede tildelingskriterium, siger Thomas Graabæk, der tilføjer:

- Grundlæggende handler BIM om at løfte kvaliteten af bygningsmassen. Heldigvis kan det gøres ved at branchens aktører bliver bedre til at arbejde sammen mod et fælles mål, hvor tværfagligheden implementeres fra start til slut. Byggebranchen kan ikke være andet bekendt: De bør udnytte de teknologierne til at eliminere de mange ærgerlige fejl, der er i byggeriet.

Skal være opdateret

Og han står ikke alene med det.

Til Ingeniøren 25. oktober siger Kjeld Omø Olsen, seniorprojektchef i Rambølls afdeling for projekt- og byggeledelse:

- Det er afgørende for os at kunne samle alt i én database, så alle kan hente de informationer, de har brug for på ethvert tidspunkt. Og så skal de være opdaterede og brugbare, for eksempel klar til transportere til andre applikationer som for eksempel præsentationsværktøjer eller barbare enheder, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109