Byggesektor står over for store udfordringer
Debatten på Murersektionens generalforsamling viste, at unfair konkurrence fra østeuropæisk arbejdskraft fylder meget i byggesvirksomhedernes dagligdag. Men byggeriet er ikke i forhold til en række andre brancher særlig hårdt ramt af arbejdskraftinvasionen fra Østeuropa, mener arbejdsmarkedsforsker
Men ifølge arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra FAOS, der deltog i en debat om østeuropæisk arbejdskraft i forbindelse med Murersektions generalforsamling i fredags, er det et mindretal af østeuropæerne, der er beskæftiget i byggeriet.
Ud af godt og vel 86.000 østeuropæere på det danske arbejdsmarked sidste år, var det "kun" 14.000, der var beskæftiget i byggesektoren:
Logikken
- Det er den samme dynamik, som industrien blev udsat for tidligere, der nu rammer byggesektoren. Man bliver udsat for international konkurrence, men i modsætning til sko og tøjproduktion, kan du ikke flytte bygge- og anlægsopgaver ud af landet. Så er logikken, at man henter den udenlandske arbejdskraft til Danmark, og over relativt få år er bygge- og anlægsbranchen ramt af en udvikling, hvor byggeriet ikke er et lukket hjemmemarked, fortæller Søren Kaj Andersen til Licitationen.
Stort lønhop
Han understreger dog, at danske arbejdsgivere foretrækker dansk arbejdskraft, men at den skal være tilgængelig.
- Og så er der en kamp på løn og omkostninger, og der ser vi på byggeområdet, at der er et stort hop fra mindstelønsatserne i overenskomsterne og så til gennemsnitslønnen i byggesektoren. Mange østeuropæere ligger tilsyneladende på en løn nede omkring mindstesatsen, siger Søren Kaj Andersen, der direkte adspurgt, om der om 10 år ekseisterer en dansk byggesektor med dansk arbejdskraft, svarer:
Risiko
- Det har vi nok, men man risikerer, hvis der ikke findes løsninger, hvor både arbejdsgivere og de faglige organisationer finder nogle modeller for at håndtere situationen, at overenskomstsystemet begynder at falde fra hinanden. Så kan lande som England og Tyskland være ubehagelige eksempler på, at alle sluser åbnes for, at useriøse virkomheder får langt større del af et arbejdsmarked, der domineres af udenlandsk arbejdskraft.
Motiver
En analyse fra FAOS viser, at når det gælder virksomhedernes vigtigste motiv for at bruge østeuropæisk arbejdskraft, er det mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft.
10 procent af virksomhederne angiver som grund, at lønudgifterne kan reduceres, og 16 procent at de kan opnå øget fleksibilitet med hensyn til placering af arbejdstiden.
Blandt de arbejdsgivere, der ikke anvender østeuropæisk arbejdskraft, er der to hovedbegrundelser "vi har hørt dårlige ting om østeuropæisk arbejdskraft" og "vi forventer, at det vil udløse en negativ reaktion fra vores danske ansatte".
Hele 69 procent af virksomhederne opfatter den østeuropæiske arbejdskraft, som "en del af den ordinære drift".
Polske byggearbejderes løn ligger typisk i størrelsesordenen 113 kroner i timen, mens danske byggearbejdere har 164 kroner i timen.
Skærpet kontrol
Formanden for byggegruppen i 3F, Peter Hougård Nielsen, oplyste blandt andet, at 3F nu skærper kontrollen med den østeuropæiske arbejdskraft. Det sker blandt andet med en ekstra offensiv indsats til 10 mio. kroner:
- Vi vil mandsopdække hele landet i forhold til de virksomheder, der kommer til Danmark og arbejder. Der skal tegnes overenskomster, og overenskomsterne skal overholdes. Vi besøger ud fra RUT-registret hver dag byggepladser over hele landet og koordinerer indsatsen for overenskomster. Vi har oplevet en vækst på over 400 procent i forhold til besøg på byggepladser, og vi lægger pres på over hele landet. Samtidig vil vi have arbejdsklausuler på alle større byggerier i Danmark, så vi sikrer, at udbud foregår på danske vilkår, sagde Peter Hougård Nielsen til Licitationen.
Ifølge Peter Hougård Nielsen er status for 2012, at der er tegnet 330 overenskomster, 100 virksomheder er indmeldt i Dansk Byggeri. Der har været 357 sympatikonflikter og 205 såkaldte 48 timers-møder på byggepladser.
Forudsætning
Direktør Peter Stenholm fra Dansk Byggeri understregede, at byggevirksomhederne skal have mulighed for at tiltrække, ansætte, fastholde og samarbejde med den bedst kvalificerede og mest attraktive arbejdskraft.
- Det er nødvendige forudsætninger for at kunne øge produktiviteten og forbedre konkurrenceevnen, sagde Peter Stenholm.
Der har allerede i år på to måneder været 45 "48-timers møder", hvilket indikerer en meget kraftig stigning for året som helhed. Hele sidste år var tallet 145.
- Vi tror, at det er udtryk for, at 3F har intensiveret sin indsats, og dermed får vi mange flere sager end tidligere, bemærker Peter Stenholm.
De danske lønomkostninger ligger i øvrigt betydeligt over både Tyskland og Storbritannien. Eksempelvis er lønomkostningnerne i Danmark 75 kroner dyrere per time end i Tyskland. Det svarer til 30 procent, og Peter Stenholm konstaterede, at "vi er udfordret på lønnen, fordi den danske byggearbejder i gennemsnit koster 250 i timen inklusive de sociale omkostninger".