Papirisolering uden borsalte får miljøcertifikat
Dansk begejstring for miljøcertifikat til papirisoleringsprodukt
Den eneste danske importør og forhandler af Thermofloc papirisolering, indehaver af Papirisolering Danmark Betina Voss Sørensen, er begejstret.
- Natureplus er en international organisation, der arbejder for mere bæredygtighed i byggeriet gennem et certificeringssystem af materialer, og da organisationen er kendt for at være både pålidelig og objektiv i sin bedømmelse, er der tale om et certifikat, som vi også er meget stolte af, siger Betina Voss Sørensen.
Hemmelige komponenter
Borsalte tilsættes papirsioleringen som brandhæmmer og for at hindre råd.
Borsalte er imidlertid på WHOs og Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Det er lykkedes Thermofloc at fjerne borsaltene og erstatte disse med mere miljøvenlige mineralske komponenter, der er godkendt af de østrigske byggemyndigheder. Af konkurrencehensyn holdes den præcise sammensætning imidlertid hemmelig.
- Kortene bliver holdt meget tæt til kroppen af hensyn til konkurrencen, og fordi det har kostet mange penge at udvikle alternativer til borsalte, siger Betina Voss Sørensen.
Hun understreger, at myndighederne har fået dokumentation for, hvilke komponenter der nu indgår i produktet. Det gælder eksempelvis i Danmark Arbejdstilsynet, som derfor ikke længere opretholder krav om sikkerhedsblad.
- Siden juni 2012 har EU sat en maksimal grænseværdi for borsalte på blot fire procent, hvorefter Thermofloc valgte helt at undlade borsalte i deres papirisolering. Derfor er vi stolte af, at vi nu kan give kunderne den ekstra tryghed, at isoleringsmaterialet er 100 procent fri for skadelige stoffer, siger Betina Voss Sørensen.
Markedsmuligheder
Thermofloc papirisolering modtog Natureplus miljøcertificeringen ved BAU-messen i München i januar i år.
Natureplus stiller krav til, at mindst 85 procent af isoleringsmaterialets vægt udgøres af genbrugspapir og blot 15 procent må være brandhæmmere, midler mod skimmelsvamp og andre tilsætningsstoffer. På grund af cellulosefibres særlige struktur i papirisolering, er det et krav, der ikke er let at opfylde.
Thermofloc papirisolering består af 90 procent genbrugsaviser og 10 procent miljøvenlige mineralske komponenter. Derudover kræver Natureplus meget lave grænseværdier for andre skadelige stoffer, som for eksempel tungmetaller.
I forbindelse med miljøcertificeringen noterede Natureplus direktør Thomas Schmidt-Günther, at Thermofloc ikke bare har vist, at de har produceret et eksemplarisk isoleringsmateriale men også, at de underlagt deres produkt en streng undersøgelse og givet sig selv mulighed for de markedsføringsmuligheder, der ligger i Natureplus-logoet".
Egen uddannelse
Papirisolering Danmark har agenturet for Thermofloc i Danmark og i Norge. I Danmark har importøren samarbejde med 25 håndværksmestre, der alle er uddannet efter importørens gennemtestede isoleringsteknikker og derfor kan kalde sig aut. Thermofloc isolatør.
Thermofloc leveres alene til indblæsning. Thermofloc-papirisolering har en europæisk teknisk godkendelse, ETA, og er CE-godkendt. Desuden testes produktet på brand, fugt, sætning og densitet for hver 100 sække, der produceres på fabrikken.