Bygningerne kan nu også ånde
Det kan lade sig gøre at opnå en god isolering uden at ødelægge facaden på fredede og ældre bygninger
En ny isoleringsløsning giver en unik åndbar isolering af ydervæggen.
Det viser erfaringerne fra et renoveringsprojekt hos Hofor, Hovedstadens Forsyningsselskab.
Løsningen er det såkaldte Isopore-isoleringssystemet til ind- og udvendig isolering, hvor monteringstiden samtidig reduceres med op til 50 procent sammenlignet med traditionel isolering.
Svært at isolere
Myndighederne krævede, at Hofors ejendom i Tietgensgade 33 i København blev varmeisoleret, da den skulle gennem en større renovering.
Da bygningen er bevaringsværdig udelukkede det en udvendig isolering, hvilket også ville være synd for den markante bygning i historicistisk-italiensk stil, der blev opført i 1897-98 som Vestre Elektricitetsværk.
Ofte vælges en løsning med gipsplader, reglar, mineraluldsisolering og dampspærre. Men det kan give fugtophobning i muren, som giver en dårligere isolering og risiko for svamp og råd. Samtidig vil isoleringsevnen ofte være utilstrækkelig, fordi der er snævre grænser for isoleringstykkelsen. Andre alternativer som isolering med lecablokke fylder normalt for meget.
Så man søgte nye løsninger, da både bygherre og rådgiveren, Gottlieb Paludan Architects, lagde vægt på det gode indeklima og åndbarhed.
Bygningen ånder
Løsningen blev det nye Isopore isoleringssystem fra Xella og Nordisk NHL. Arbejdet er udført med 100-200 mm Multipor plader, der er monteret og pudset med mørtel. Det har en god isoleringsevne med en U-værdi på op til 0,2 og en Lambda-værdi på 0,042 W/mK, hvilket er bedre end de krævede 0,045 W/mK. Samtidig har det en meget høj diffusionsåbenhed.
Udslagsgivende var, at isoleringen ånder og transporterer fugten ud samtidig med, at det har en god isolering. Og så tiltaler det os, at det er en 100 procent uorganisk løsning. Dermed mindskes risikoen for råd og svamp, fortæller byggeleder Henrik Andersen fra Gottlieb Paludan Architects om.
Den næste etape på renovering af yderligere 1.400 kvm af ejendommen er allerede planlagt, og her er Isopore-isoleringen eller et tilsvarende produkt, igen udgangspunktet ifølge Henrik Andersen.
Jeg ser et stort potentiale i den samlede Isopore-konstruktion (lim, isolering og puds), idet det ikke indeholder organiske materialer. Det er en ny løsning, og vi glæder os til at se løsningen, når det har været opsat over en årrække, og lære mere om, hvorvidt der er forhold, man skal have ekstra fokus på i projekteringen og under udførelsen. Vi har en god mavefornemmelse og Teknologisk Institut har sagt god for den samlede konstruktion i det konkrete byggeri, siger Henrik Andersen.
Konstant isolering
Isopore-systemet består af Ytong Multipor isoleringspladen fra Xella og St. Astier Isochaux-isoleringsmørtel. Med systemet opnås en meget høj termisk isolering, lambda-værdi 0,042 W/mk, af ydermure og indervægge i teglsten, poreblokke eller betonelementer.
Det suger ikke vand og har en diffusionskoefficient på hele 0,02. Dermed ophobes der ikke fugt i muren, som ellers kan give anledning til skimmelsvamp og dårlig isoleringsevne.
Isopore skaber et godt indeklima, hindrer råd og svamp og bevarer en konstant isoleringsevne. Systemet er 100 procent mineralsk, ubrændbart og brandisolerende. Det er miljøvenligt og indeholder ingen farlige tilsætningsstoffer, fortæller direktør Niels Nygaard, Nordisk NHL.
Høj produktivitet
Erfaringerne viser, at håndværkerne kan forbedre produktiviteten med op 50 procent, når der isoleres med Isopore, sammenlignet med andre gængse isoleringssystemer. Det skyldes dels den nemme håndtering, dels at der grundlæggende kun anvendes fire komponenter sammenlignet med op til 16 komponenter i andre systemer.