Samme ting går galt ved arbejdsulykker
Arbejdstilsynet bruger konkrete arbejdsulykker til at forebygge ulykker
Stigen pressede stilladset væk og ud fra væggen og væltede. Tømreren faldt og ramte den underliggende betontrappe og blev dræbt af sine kvæstelser.
Ovenstående er en hændelse fra den sørgelige lange liste af dødsulykker i bygge- og anlægsbranchen - og et eksempel på, at dødsulykker oftest skyldes dårlig planlægning og forkerte løsninger til udførelse af opgaverne.
Eksemplet er ikke enestående. Der sker hvert år mange alvorlige ulykker ved arbejde fra stiger. Ofte er det de samme ting, der går galt, når der sker alvorlige ulykker og dødsulykker i bygge- og anlægsbranchen.
Det er baggrunden for, at Arbejdstilsynet netop har igangsat en kampagne, der er målrettet virksomhederne i branchen. På baggrund af eksempler og faktaark omkring de forhold, som man ved giver anledning til mange alvorlige ulykker, giver tilsynet gode råd om, hvad virksomheden selv kan gøre for at forebygge alvorlige ulykker og dødsulykker.
Bruger erfaring
- Vi ved fra vores tilsyn, at en rigtig alvorlig ulykke eller en dødsulykke har store menneskelige konsekvenser for både pårørende, virksomhedens ledelse og kollegerne til den, der er kommet til skade. Især fordi det ofte sker, at alle efter ulykken kan se, at den kunne være undgået. Den erfaring fra vores tilsyn synes vi, at man skal bruge på de enkelte arbejdspladser til at se fremad og til at forebygge. For virksomhederne kan nemlig gøre en stor forskel, når det handler om at komme de alvorlige ulykker og dødsulykkerne til livs, fortæller Jens Skovgaard Lauritsen, kontorchef i Arbejdstilsynet.
Fokus på fire områder
I kampagnematerialet har Arbejdstilsynet særlig fokus på fire områder, hvor der sker særligt mange alvorlige ulykker i bygge- og anlægsbranchen.
Det er ud over arbejde på eller med stiger også, når de ansatte arbejder på tage, arbejder med tunge byggematerialer og betonelementer, og når de ansatte bruger kørende og bevægelige maskiner. Inden for hvert område gives der en række råd om, hvad man kan gøre for at forebygge, at der sker fatale ulykker.
Kampagnematerialet ligger på Arbejdstilsynets hjemmeside.
- Vi har igennem flere år set, at det er de samme typer af meget alvorlige ulykker, som man kommer ud for i bygge- og anlægsbranchen. Vi vil gerne hjælpe virksomhederne til at undgå de ulykker, siger Jens Skovgaard Lauritsen.
Der er de seneste fem år i gennemsnit sket 10 dødsulykker hvert år. Dertil kommer omkring 1.100 alvorlige ulykker om året, hvor tilskadekomne har været sygemeldt i mere end tre uger. De fire særlige fokusområder har på de fem år otte dødsulykker og knap 800 alvorlige ulykker.