Det forventede dyk i lærepladser udeblev
En række forsinkede december-aftaler betyder usikkerhed om, hvorvidt fremgang i antal uddannelsesaftaler er reel
Fremgangen kan dog ifølge Børne- og Undervisningsministeriet hænge sammen med, at en række aftaler, som blev indgået i december 2012, først er modtaget på erhvervsskolerne i januar - og det er tidspunktet for modtagelse af uddannelsesaftalen på skolen, der er afgørende for, hvornår aftalen registreres i ministeriets praktikpladsstatistik.
- Der er derfor næppe tvivl om, at en del af de aftaler, som blev indgået i december, inden praktikpladspræmien blev halveret, først er registreret i januar, siger man i ministeriet.
Der skete i december et mindre boom i antallet af indgåede uddannelsesaftaler som følge af, praktikpladspræmien blev halveret. Der var derfor forventet et stort fald i januar, idet en lang række arbejdsgivere formentlig havde fremrykket allerede planlagte aftaler.
- Vi skal nok afvente tallene for februar for at få et reelt billede af udviklingen i de første måneder i år, men det er positivt, at der ikke er sket det store forventede dyk, siger afdelingschef i Dansk Byggeri Louise Pihl.
I alt blev der i januar indgået 491 aftaler inden for bygge- og anlægsindgangen mod 453 i januar 2012. Antallet af ordinære aftaler er stort set uændret. Fremgangen er sket på de korte aftaler.
Også elektrikeruddannelse har fremgang fra sidste år - fra 151 til 201 aftaler.
Køen er halveret
Praktikpladsstatistikken er fra januar omlagt, så køen af praktikpladssøgende alene består af unge uden enten læreplads eller skolepraktikplads.
I bygge og anlæg er det 1.014 unge. Heraf er det blot otte unge, der ikke har mulighed for at komme i skolepraktik.
- Statistikken giver dermed et mere reelt billede af problemets omfang. Der er fortsat mange uden læreplads i en virksomhed, men de fleste har mulighed for at færdiggøre deres uddannelse i skolepraktik, og det håber vi, at de tager imod, siger Louise Pihl.
Inden for bygge og anlæg er i øjeblikket 1.105 i skolepraktik.