23948sdkhjf

Invitation til fælles socialt kodeks

PensionDanmark prøver at samle bygherrer og byggeriets organisationer om et fælles kodeks for socialt ansvarligt byggeri
De store bygherrer og byggeriets organisationer bør i fællesskab udarbejde et dansk kodeks for socialt ansvarligt byggeri.

Således lyder invitationen fra PensionDanmark, der er en af Danmarks store ejendomsinvestorer med milliardinvesteringer i bolig og erhvervsejendomme.

Invitationen er rettet mod både offentlige og private bygherrer og byggeriets organisationer.

- Vi forestiller os en model, der er baseret på dialog. Det er vores erfaring, at det er mere effektivt end stive bureaukratiske aftaler, hvor der er mere fokus på sanktioner end på at nå resultater, siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han oplyser, at PensionDanmark har gode erfaringer med at anvende en tæt dialog med entreprenørerne på PensionDanmarks byggerier til at sikre, at overenskomstforholdene er i orden hele vejen ned gennem entreprisekæden, at der er fokus på at få et passende antal lærlinge og elever på byggerierne, og at byggeprocesserne tilrettelægges med meget stort fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed.

Gode erfaringer

- Vi har rigtig gode erfaringer fra vores byggerier, hvor et tæt og dialogbaseret samarbejde mellem bygherre og entreprenør sikrer, at eventuelle problemer håndteres på stedet og med det samme, siger Torben Möger Pedersen.

Han har ingen kommentarer til, hvordan mange kommuner anvender håndfaste klausuler i arbejdet for at sikre ordentlige forhold på deres byggepladser.

- Men vi håber, at vi kan samle branchen og både offentlige og private bygherrer om et fælles kodeks, der er baseret på dialog, siger han.

Det skal være frivilligt for virksomhederne at tilslutte sig kodekset, men det forventes, at virksomheden forklarer sig, hvis den vælger ikke at følge alle anbefalingerne efter det såkaldte følg-eller-forklar princip.

Dialog og ikke klausuler

Adm. direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen modtager invitationen positivt.

- Hvis et sådan frivilligt kodeks tjener til at få fjernet kommunernes arbejdsklausuler, sociale klausuler og kædeansvar og andre stive regler med krav om alskens dokumentation og erstatte det med dialog og tidlig inddragelse af alle og i øvrigt en fælles forståelse, så er det en rigtig god ide. Vi tror på, at dialog før, under og efter byggeriet er vejen frem til smidige byggeprocesser og til løsning af konflikter, næsten før de opstår, siger han.

- En hurtig og smidig konflikthåndtering ophæver naturligvis ikke overenskomsten og det fagretslige system, men hvis man på en smidig og intelligent måde kan klare problemerne på pladsen, er det så klart at foretrække for alle parter, siger Lars Storr-Hansen, som gerne deltager i udarbejdelse af et sådant kodeks.

CSR ned på jorden

Også Bygherreforeningens direkør Henrik L. Bang kalder udspillet for en god ide.

- Bygherren har absolut en rolle at spille, når det handler om at sikre et socialt ansvarligt byggeri. Det er netop baggrunden for, at en række regioner og kommuner stiller ret præcise krav til deres entreprenører. Visse private bygherrer bruger CSR-apparatet, og vi går i Bygherreforeningen med tanker om, hvordan vi kan få bragt CSR-tankegangen ned på jorden og gjort konkret til anvendelse i forbindelse med byggeri, siger Henrik L. Bang.

Han har dog svært ved at se en frivillig ordning om socialt kodeks inden for kort tidshorisont afløse ikke mindst de offentlige bygherrers krav om arbejdsklausuler, lærlingeklausuler og i nogle tilfælde kædeansvar.

- Når nogle bygherrer er meget kravsorienterede er det fordi, mange har haft oplevelser, hvor entreprenørerne ikke har haft styr på arbejdsforholdene, når arbejdet sendes videre i indtil flere led. De offentlige bygherrer vil ikke udsættes for, at forholdene ikke er i orden, når der bygges for offentlige midler, siger Henrik L. Bang.

Det var ikke inden deadline muligt at få en kommentar fra byggeriets største lønmodtagerorganisation 3F, der er ivrig fortaler for brug af såvel arbejdsklausuler som uddannelsesklausuler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125