23948sdkhjf

Nye regler rammer SMV’er hårdt

De meget lange betalingstider fra store kunder til mindre underentreprenører og kunder bliver næppe effektivt begrænset af de nye regler for betalingstider.

Tværtimod risikerer SMV’erne, at en 60-dages kredittid bliver standard fra deres store virksomhedskunder, påpeger Håndværksrådet.

I foråret 2010 vedtog EU ellers et sæt nye regler, der skal hjælpe især SMV’erne med at få pengene hurtigere i land fra deres kunder. Reglerne lægger op til at begrænse mulighederne for de store virksomheder til at pålægge deres små leverandører betalingsfrister på op til 90-120 dage, sådan som vi ser i dag.

Direktivet fra EU lægger op til, at der i handler mellem virksomheder som udgangspunkt gælder 30 dages betalingsfrist lige som i dag. Som noget nyt indsættes en begrænsning, så parterne frit kan aftale op til 60 dages betalingsfrist. Hvis der skal gælde en længere betalingsfrist end 60 dage, skal dette udtrykkeligt være aftalt mellem parterne og må ikke være urimeligt overfor kreditor.

Problemet er bare, at reglerne er hullede som en si og meget lette at omgå. Faktisk risikerer reglerne reelt at forlænge betalingstiderne og forværre likviditeten for SMV’erne.

Det er meget simpelt at omgå reglerne. Man skal bare forestille sig den store virksomhed, der præsenterer sin lille leverandør for et krav om at underskrive på at yde 90 dages kredit, hvis den lille virksomhed vil beholde den store virksomhed som kunde.

Det er de færreste små virksomheder, der har styrken til at stå imod det pres og måske tabe en stor kunde, der kan være hele grundlaget for virksomhedens eksistens.

Samtidig er vi i Håndværksrådet bekymrede for, at den specifikke indsættelse af muligheden for "frit" at aftale op til 60 dages betalingsfrist kan betyde, at flere vil benytte sig af den mulighed. Dermed vil betalingstiderne stige fra de i dag gennemsnitlige 25 dage til op i nærheden af 60 dage.

EU-reglerne skal nu omsættes til dansk ret og Håndværksrådet har siddet med i udvalget, der er kommet med forslag til den danske lov. Her havde Håndværksrådet håbet på, at det var muligt at rette op på EU-direktivets mangler.

Desværre var der ikke enighed i udvalget.

De øvrige erhvervsorganisationer i udvalget er tilfredse med lovforslaget, selvom det vil forringe deres små og mellemstore medlemmers likviditet og dermed konkurrencedygtighed.

Håndværksrådet er den eneste hovederhvervsorganisation i udvalget, der kun repræsenterer små og mellemstore virksomheder. Vi har derfor valgt at fremsætte en såkaldt mindretalserklæring, hvori vi udtrykker vores utilfredshed med lovforslaget og den effekt, det vil få på de danske SMV’er.

Under hele forhandlingen om reglerne har Håndværksrådet som den eneste erhvervsorganisation kæmpet for at stramme reglerne, for at lukke smuthullerne.

De lange betalingstider er ofte katastrofale for de små virksomheder, der kan have meget svært ved at skaffe finansiering i banken, eller som kun kan få finansiering på helt urimelige vilkår.

Men lange betalingstider er også meget dårligt for samfundet, da hele samfundet er afhængige af en velfungerende skov af små virksomheder til at skabe vækst og arbejdspladser og fungere som leverandører til de store virksomheder.

“Det er de færreste små virksomheder, der har styrken til at stå imod det pres og måske tabe en stor kunde, der kan være hele grundlaget for virksomhedens eksistens."
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095