Grov underbetaling på skolebyggeri
Forlig sikrer polske arbejdere knap 800.000 kr. - som skal hentes i LG
Det er konklusionen på et forlig, som 3F og Dansk Byggeri netop har indgået. Forliget slår fast, at de 13 polske arbejdere har godt 780.000 kroner til gode i løn, feriepenge og søgnehelligdagsbetaling for deres arbejde for HB Bolig Aps på byggeopgaven på Spjald Skole. Tilgodehavendet skal hentes i Lønmodtagernes Garantifond (LG), idet HB Bolig Aps i sidste måned blev erklæret konkurs.
- Det er under al kritik, at et offentligt styret byggeri finansieret af kommunale midler er benyttet til en gang fup og svindel. Jeg håber, at sagen giver Ringkøbing-Skjern Kommune anledning til at genoverveje indførelsen af arbejdsklausuler, så man sikrer sig, at arbejdet udføres på overenskomstdækkede vilkår, siger Jens Ager Knudsen, faglig sekretær i 3F Holstebro, som har kørt sagen for de polske bygningsarbejdere.
Underbetalingen dækker godt to måneder - fra 1. januar 2012 til begyndelsen af marts, hvor polakkerne havde fået nok og rejste hjem.
Optaget i Dansk Byggeri
De polske arbejdere var i første omgang gennem en interessentskabskontrakt af HB Bolig betragtet som underentreprenører.
Efter firmaets indmeldelse i Dansk Byggeri blev denne konstruktion imidlertid underkendt af Dansk Byggeri og 3F, og polakkerne blev fra 1. januar ansat direkte i HB Bolig og omfattet af overenskomsten mellem 3F og Dansk Byggeri. Det er denne overenskomst, der ikke er blevet overholdt.
- Vi er glade for, at HB Bolig blev optaget som medlem af Dansk Byggeri, fordi det betød, at interessentskabskontrakten, der alene havde til formål at betale langt mindre end overenskomsten, blev annulleret og polakkerne kom på dansk overenskomst. Derimod er det frustrerende, at sagen har fået lov til at køre så langt. Dansk Byggeri kunne have været med til at stoppe svineriet, mens det stod på, og mens firmaet stadig var i live, fordi timesedlerne afslørede alt for mange timer i forhold til lønopgørelserne, siger Jens Ager Knudsen.
Fiktive lønsedler
Forliget om det totale tilgodehavende på 780.000 kr. er baseret på timesedler og ugesedler underskrevet af en formand i virksomheden samt de dokumenterede lønudbetalinger til polske bankkonti og kontante aconto-udbetalinger. Det er dokumentation, som 3F har fremskaffet. Samtidig er parterne enige om, at fremlagte lønsedler fra Multidata var fiktive og ikke afspejler egentlige lønudbetalinger fra virksomheden". Med forliget afblæses en igangværende faglig voldgift.
- I sådanne efterbetalingssager har arbejdsgiversiden bevisbyrden, og den har vi vurderet, at vi ikke kunne løfte, og derfor har vi forligt sagen i stedet for at ulejlige en dommer med at tage stilling, siger Thorsten Wilstrup, der er afdelingschef i Dansk Byggeri. Han vil ikke kommentere påstandene om, at sagen kunne være lukket tidligere.
Forliget bæres nu af 3F videre til LG på vegne af de 13 polske medlemmer, der hver har mellem 40.000 kr. og 80.000 kr. til gode.
For en måned siden afsagde Arbejdsretten i øvrigt dom i en sag mod HB Bolig Aps, som blev idømt en bod på 1,5 mio. kr. for underbetaling af tyske håndværkere i en byggesag for et alment boligselskab.