Nedbrydning skal være seriøst
Nedrivere har tidligere haft et blakket ry blandt håndværkere, og branchens image er en stor maskine med en svingende kugle, masser af hestekræfter og mænd med hammer og koben
I 2006 tog nedriverbranchen et syvmileskridt i bestræbelserne på at rydde op i egne rækker og samtidigt lette rekrutteringen af nye medarbejdere til branchen. Dansk Byggeri, 3F, Byggeriets uddannelser og Learnmark Horsens udviklede sammen nedriveruddannelsen. Peter Hjortdal Andersen, uddannelsesleder på kloakmester-, GVS-mester- og nedriveruddannelsen på Learnmark Horsens, var blandt initiativtagerne.
- Nedriverne får gennem uddannelsen stor viden om de farlige stoffer i fortidens byggematerialer en viden som mange unge håndværkere ikke har, fordi de jo ikke findes i moderne materialer. I løbet af finanskrisen, hvor nybyggeri er afløst af renovering, støder mange unge håndværkere på de farlige stoffer, og dem lader vi i stikken, hvis vi ikke uddanner dem, siger Peter Hjortdal Andersen.
Han henviser til Kræftens Bekæmpelses udmelding om, at asbest, flere årtier efter at det blev forbudt, stadig kræver menneskeliv. Mindst 250 danskere får hvert år konstateret kræft som følge af asbest, og tallet er stigende.
- Bygherrer burde stille krav om, at virksomhederne bruger specialuddannet arbejdskraft.
Byggeriets miljøpatrulje
Nedrivning handler i dag om genbrug af materialer, sortering af affald, samt hensynet til miljø og sikkerhed.
Allerede i 1996 indførte branchen en kontrolordning, hvor alle medlemsvirksomheder forpligtede sig til maksimal ressourceudnyttelse og genbrug af byggematerialer. Arbejdet bliver i dag udført under stor hensyntagen til arbejdsmiljø, ydre miljø og personsikkerhed, ligesom støj og støv er nedbragt til et absolut minimum.
- Ny teknologi og nye arbejdsmetoder har vundet indpas, så maskiner og specialværktøj i dag tager slæbet, når der rives ned. Samtidig har branchen udviklet sig, så man udover selve nedrivningen også forestår en lang række miljøsaneringsopgaver inden for bygge-anlægs området, fortæller uddannelseslederen på nedriveruddannelsen.
På finansloven
Minister for by, boliger og landdistrikter Carsten Hansen har for nylig foreslået at oprette en permanent pulje, hvor der årligt afsættes 75 mio. kroner til nedrivning og istandsættelse af bygninger. Ordningen kræver en lovændring, som fremlægges i Folketinget i oktober.
- Jeg håber, Folketinget vedtager lovændringen, så den positive udvikling, som branchen er i, kan fortsætte. Efter den særlige indsatspulje, hvor kommunerne i 2010 og 2011 kunne søge støtte til byfornyelse og nedrivning af faldefærdige boliger, er ophørt, er der brug for en ny ordning til gavn for både virksomheder, borgere og beskæftigelsen, siger Peter Hjortdal Andersen.
Learnmark Horsens er eneudbyder af nedriveruddannelsen i Danmark. Det er en AMU-kontraktuddannelse på halvandet år, og den består af 10 skoleperioder af to ugers varighed, resten af tiden er praktik i virksomheden. I uddannelsen lægges der stor vægt på ydre miljø, arbejdsmiljø og personsikkerhed.
Der undervises i:
Vigtige elementer i undervisningen er sanering af asbest, PCB, bly, skimmelsvamp samt epoxy. Desuden indeholder uddannelsen specialudviklede moduler som:
Nedrivning anvendelse af love og regler
Nedrivning bygge- og anlægskonstruktioner
Nedrivning af trækonstruktioner med motor-kædesav
Nedrivning stabilitet
Nedrivning med entreprenørmask. og større materiel
Nedrivning produktionsanlæg
Nedrivning ustabile konstruktioner
Derudover får deltagerne en lang række certifikatkurser inden for for eksempel stillads, teleskoplæsser, kran, faldsikring og redning i højder.
Mange arbejdsopgaver
Arbejdsopgaverne for nedrivere spænder vidt inden for områderne:
Totalrydning af grunden som f.eks. nedrivning af bolig- og erhvervsejendomme, fabriksanlæg, specialanlæg, fjernelse af fundamenter, forsyningsledninger og belægninger.
Byfornyelse og renovering
Indvendig rydning, midlertidig afstivning, oprydning på byggepladser, sortering af affald samt grovrengøring og slutrengøring.
Nedskæring af jernkonstruktioner
Nedskæring og fjernelse af varmecentraler, stålskorstene, siloer, fabriksanlæg, trapper, altaner, gangbroer mm.