23948sdkhjf

Vindmøller og ny skovnatur i Vestjylland

Et unikt skovrejsningsprojekt i kombination med 20 nye vindmøller er på vej i Vestjylland
Danmarks største private etablering af skov vil inden for de næste par år rejse sig mellem 20 vindmøller ved Lønborg Hede nær Hemmet.

Skoven og vindmølleparken er sammen med et biogasanlæg et lokalt projekt, der vil realisere en grøn vækst, hvor natur og moderne fødevare- og energiproduktion er hinandens forudsætninger.

Umiddelbart vil de fleste sige, at vindmøller og skov ikke hører sammen, men det er en misforståelse. Og derfor vil der i løbet af de kommende år rejse sig en skov på 116 hektar mellem og omkring Local Energy’s vindmøller ved Hemmet syd for Ringkøbing.

I dag står der syv vindmøller på området, men i løbet af 2014 vil der blive rejst yderligere 13, så der alt i alt vil stå 20 møller med en samlet energiproduktion på over 200 millioner kWh årligt.

- Hver vindmølle måler 150 meter fra grund til øverste vingespids, og selve tårnet er knap 100 meter højt. Til sammenligning vil træerne komme op i ca. 20 meters højde. Det skaber hverken problemer for vindmøller eller træer, siger Jens K. Pedersen fra Local Energy A/S.

Enestående naturområde

Til gengæld vil skoven være en fordel for naturen og vildtet, og det er hovedideen med at etablere Danmarks hidtil største private skovrejsning.

- Vi har allerede meget vildt i området, for eksempel kommer her stadigt flere traner. Kernevildtet er dog kronvildtet, og derfor vælger vi at plante en blandingsskov med både løv- og nåletræer, siger Jens K. Pedersen og sender samtidig en tak til samarbejdspartneren HedeDanmark a/s, der har været med i projektet i halvandet år.

- Vi har et fantastisk godt samarbejde, fordi HedeDanmark ikke bare har den faglige viden, men også går engagerede ind i et projekt som dette. Når vindmøllerne er udtjente og skal pilles ned om ca. 30 år, vil vi stå tilbage med et enestående skønt naturområde.

Hos HedeDanmark a/s forventer skovfoged Henning Bilberg, at man kan sætte de første træer i jorden i foråret 2014. Forinden venter papirarbejdet med at søge diverse tilskudsordninger og tilladelser.

- Med en skovrejsning i denne størrelsesorden skal vi ikke tænke enten skovdrift eller natur- og vildtpleje. Her skal vi tænke både-og, når vi vælger træarter og selve udformningen; vildtet skal trives, og der skal være en fin biodiversitet, samtidig med at vi skal tænke på en effektiv og rationel skovdrift. Det er en spændende opgave.

Glad klimaminister

Både vindmølleparken og biogasanlægget blev officielt indviet sidst i august 2012 af klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard, der beskrev hele projektet som forbilledligt og indvielsen som en af de bedste oplevelser, han som minister havde haft i lang tid:

- Dette er et eksempel på, hvad man får ud af at se muligheder i stedet for begrænsninger. I har set på, hvilke ressourcer I har til rådighed her i Vestjylland – vind og gylle – og så har I udnyttet dem.

Og så bemærkede han, at de knap 200 fremmødte var en god blanding af samarbejdspartnere, naboer og familie:

- I har inviteret hele oplandet til at fejre indvielsen i stedet for at indkalde til protestmøde. Det skulle vi også gøre andre steder i landet. Dette projekt går hånd i hånd med de politiske mål og oplandets interesser og viser samtidig respekt for naboerne.

Respekt og dialog

Netop respekten for og dialogen med naboerne er central for Jens K. Pedersen:

- Alle vindmøllerne er eller bliver placeret på landbrugsjord, og det er vigtigt, at de berørte naboer ikke skal læse om projektet i avisen. Den respekt skylder man da sine naboer. Her har vi talt med naboerne, og alle er positive over for vindmøllerne, både de nuværende og de nye.

- Nogle har valgt at sælge og flytte, andre bliver; nogle har vi byttet jord med, så de har beholdt deres landbrugsareal, og vi har fået et samlet område. Alt i alt er der syv naboer, der ligger inden for en afstand af 1.000 meter fra møllerne, og foruden de 116 hektar, der skal rejses skov på, indgår ca. 400 hektar landbrugsjord i projektarealet.

Ved indvielsen var borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen, også til stede, og han lagde ikke skjul på, at han er glad for energiprojektet. Kommunen har nemlig planer om at være 100 procent selvforsynende med grøn energi i 2020. En plan, som Martin Lidegaard måtte konstatere, er 15 år mere ambitiøs end regeringens målsætning for Danmark; nemlig at være 100 procent selvforsynende i 2035.

Visionært projekt

Hvis tilladelserne til både vindmøller og skovrejsning falder på plads, så vil Ringkøbing-Skjern Kommune få endnu et stort kombineret projekt med vindmøller og ny skov og natur på 81,5 ha ved Nr. Bork. Med Galgebjerge-skovrejsningen kommer en markant udvidelse af skovarealet i området, da den nye skov kommer til at hænge sammen med Nr. Bork Plantage. Også ved dette projekt er Jens K. Pedersen i gang med at planlægge en proces for information og dialog med naboerne.

Regionschef Torben Hjøllund Mortensen fra HedeDanmark a/s siger, at det er visionært at kombinere vindmøllerne med skovrejsning og dermed etablering af helt nye naturområder.

- Såvidt jeg ved, er det en unik fremgangsmåde, der viser, at her tænkes ikke kun på afkast og energiproduktion, men i høj grad også på forskønnelse af lokalområdet og øgede naturværdier, fastslår han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094