23948sdkhjf

Positiv realløn trods beskedne lønstigninger

Positiv reallønsudvikling for bygningsarbejdere for tredje kvartal i træk
Trods beskedne lønstigninger, så betyder en meget lav inflation, at de danske bygningsarbejdere kan købe mere for deres løn.

For tredje kvartal i træk er bygningsarbejdernes lønstigning højere end inflationen. Det øger købekraften efter tre et halvt år, hvor de oplevede et uafbrudt reallønstab.

Bygningsarbejdernes årlige lønstigning opgjort i tredje kvartal i år i forhold til samme kvartal sidste år er på 1,3 procent, mens lønudviklingen for funktionærer i byggeriet i den samme periode har været 1,5 procent. For byggeriet under ét er lønudviklingen 1,4 procent. Tallene fremgår af DA’s konjunkturstatistik. I den samme periode har inflationen været på blot 0,5 procent.

- Det er ikke mindst den meget lave inflation, der giver den positive lønudvikling. Den lave inflation er udtryk for, at der ikke sker ret meget i dansk økonomi, og der er hverken efterspørgsels- eller omkostningsinflation, siger Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri.

Han gør samtidig opmærksom på, at der er fjernet eller nedsat afgifter på en række varer, og at det bidrager til den lave inflation.

- En lønstigning på 1,4 procent på årsplan er en beskeden lønstigning, og historisk set er lønstigningerne fortsat meget små. Det er også udtryk for, hvordan markedet ser ud. Virksomhederne og bygningsarbejderne er presset af udenlandsk arbejdskraft, og det afspejles uden tvivl i mindre lønpres fra lønmodtagerne. Når det er sagt, er det flot, at der er tale om reallønsfremgang med så lav lønudvikling, siger Finn Bo Frandsen.

Krisen ikke slut

I bygningsarbejdernes paraplyorganisation BAT-kartellet glæder man sig også over, at der er reallønsfremgang for tredje kvartal i træk. Økonom Camilla Vakgaard hæfter sig også ved den lave inflation, som den primære årsag til reallønsfremgangen.

- Krisen er fortsat ikke slut, og vi mangler at se det vender. Beskæftigelsen i byggeriet er stort set uændret, selv om ledigheden er faldet en smule, og der er ikke den store fremgang at spore i alle konjunkturindikatorerne. Men generelt hører vi fra fagforbundene, at man på flere områder ser lidt lysere på fremtiden og at man ikke er så pressede som sidste år. Det kan forklare, at der formentlig lokalt er indgået aftaler om lidt mere i lønningsposen, siger Camilla Vakgaard.

Hun understreger, at man naturligvis foretrækker beherskede lønstigninger, der øger købekraften, fremfor store lønstigninger, der ædes op af inflation.

Ledelse får mest

På trods af det generelt positive i, at lønmodtagere i byggeriet det seneste år har fået lønstigninger, der overstiger prisudviklingen, kan byggeriet ikke følge med de øvrige lønmodtagere på DA-området, hvor lønudviklingen er opgjort til 1,6 procent. I fremstillingsindustrien har lønudviklingen været 1,7 procent.

I øvrigt er der store forskelle i lønudviklingen for forskellige funktioner af arbejde. Ledelsesarbejde og arbejde, der kræver højt kvalifikationsniveau, har fået mere end to procent ekstra på lønsedlen, mens håndsværkspræget arbejdet har fået 1,9 procent ekstra og “andet manuelt arbejde" 0,8 procent det seneste år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11