Fokus på byggevarer i vækstplan
Byggebranchen tager godt imod regeringens nye vækstplan for klima og energi. Dansk Byggeri efterlyser dog større fokus på grønt fradrag" for energirenovering
Der sættes blandt andet øget fokus på udvikling af bæredygtige byggeprocesser og byggematerialer. Ifølge regeringen er det et område, hvor danske virksomheder kan udvikle løsninger, der ikke alene fremmer målsætningen om grøn omstilling, men også kan matche en voksende international efterspørgsel.
EUs byggevareforordning, som trådte i kraft den 1. juli 2013, indfører netop bæredygtighed som et nyt kriterium for krav til byggevarer. Derfor forventes det, at der de kommende år vil være stigende europæisk/international fokus på bæredygtighed i byggeriet.
- Der er således mulighed for, at Danmark kan blive en nøglespiller på et voksende stort, internationalt marked for bæredygtigt byggeri. Reguleringen spiller en væsentlig rolle, og der kan i den forbindelse hentes inspiration fra de frivillige lavenergiklasser i bygningsreglementet, som eksempelvis har bidraget til udviklingen af danske virksomheders konkurrencekraft inden for lavenergivinduer, noterer regeringen i vækstplanen.
Grøn frihandel
Branchedirektør Elly Kjems Hove fra DI Byg er godt tilfreds med udspillet fra regeringen. Ikke mindst at regeringen vil kæmpe for fokus på "grøn frihandel" i EU:
- Det er vigtigt, at de enkelte lande ikke opstiller standarder for eksempelvis bæredygtighed. Øget frihandel er en af de bedste måde at styrke produktiviteten på, siger Elly Kjems Hove til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Samtidig peger hun på, at øget fokus på bæredygtighed fra regeringens side indeholder mange spændende perspektiver både for byggevarer og byggerier i bredere forstand
- Det er dog vigtigt at udvikle ordninger, der kan gælde på EU-plan, og at de er frivillige, siger Elly Kjems Hove.
Stærkt hjemmemarked
Dansk Byggeri advarer dog regeringen om, at det er vigtigt at huske på hjemmemarkedet.
Direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri slår fast, at det er vigtigt for eksporten af byggevarer, at der er et stærkt hjemmemarked, der kan sætte gang i udviklingen af nye teknologier og sikre innovation.
Han efterlyser dog et "grønt fradrag" fradrag for energirenovering men her mener regeringen åbenbart, at BoligJobordningen er tilstrækkelig.
- Boligjobordningen er ikke gearet til at sætte turbo på energirenoveringerne. Der skal større tilskud til, som er målrettet energirenoveringer ellers dropper danskerne at energirenovere huset, siger Michael H. Nielsen, der gør opmærksom på, at den gældende Boligjobordning udløber efter 2014.
Regeringen vil desuden gennemføre analyser, som skal tilvejebringe den fornødne viden om bæredygtigt byggeri.