Byggeriet skal have bedre lånemuligheder
Regeringen åbner for udstedelse af særlige erhvervsobligationer, der skal skabe bedre finansieringsmuligheder til blandt andet bygge- og anlægsbranchen
Men efter at det særlige udvalg om erhvervsobligationer i går afleverede sine anbefalinger om de særlige obligationer som finansieringskilde til små og mellemstore virksomheder, åbner erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) nu op for det arbejde der skal åbne det danske marked for de særlige erhvervsobligationer.
- Regeringen vil nu sætte gang i et egentligt lovforberedende arbejde, der skal se på mulighederne for at følge op på udvalgets anbefalinger. Målsætningen er at få skabt mere velfungerende finansieringsmarkeder, der giver små og mellemstore virksomheder bedre adgang til finansiering, siger Annette Vilhelmsen.
Ikke særlig udbredt
De særlige erhvervsobligationer udstedes af virksomhederne og adskiller sig fra statsobligationer ved at de typisk har en højere effektiv rente på grund af højere risiko.
Erhvervsobligationerne er imidlertid ikke særlig udbredt i Danmark i forhold til andre lande. Kun et mindre antal - primært større virksomheder - har hidtil udstedt obligationerne. Blandt andet fordi finansiering gennem bankerne har været god og relativ billig.
Men med kriseårene er den mulighed forduftet, og derfor er erhvervsobligationerne en tiltrængt mulighed for de mindre virksomheder til at skaffe ny kapital.
- Det er klart, at vi fuldtonet støtter etableringen af en ny finansieringskilde. Det vil alt andet lige give bankerne mere rum til at yde traditionel bankfinansiering til ikke mindst små og mellemstore virksomheder, siger Håndværksrådets cheføkonom, Jacob Thiel, der mener, at man skal bruge alle de værktøjer, man har til rådighed for at skabe et erhvervsobligationsmarked.
Brug for statslig garanti
Dansk Byggeri ser også positivt på finansiering via erhvervsobligationer. Men staten er nødt til at give en delgaranti.
- Der er fortsat stor usikkerhed i bankverdenen, som betyder, at den traditionelle bankvirksomhed er for tilbageholdende med kreditter til selv banale transporter og garantier. Derfor kan vi også være bekymret i forhold til en fuldstændig markedsmæssig prisfastsættelse af erhvervsobligationer fra dag ét, fordi vi ganske enkelt frygter, at prisen kan blive for høj. I forhold til at hjælpe virksomhederne til nødvendig arbejdskapital vil det derfor være hensigtsmæssigt, at staten i startfasen låner lidt ud af sin kreditværdighed ved at yde en delgaranti, indtil markedet har lært produktet at kende og set, at kreditvurderingen sker ansvarligt, siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius fra Dansk Byggeri.