Energirenovering uden fleks
Hvis man nu havde lyttet lidt til begge sider af bordet, så hersker der ikke meget tvivl om, at alle er enige i, at energirenovering er en rigtig god idé. Som nævnt før, er 40 procent af vort samlede danske energiforbrug fra vore bygninger, og det kan og skal der naturligvis gøres noget ved.
Loven lægger op til, at hele ejendomme skal energirenoveres på en gang. Det vil i mange tilfælde være for stor en mundfuld for udlejer og for lejerne, der jo ofte via lejeforhøjelser skal betale en stor del af gildet, og for udlejer, der skal finansiere isoleringen.
Derfor burde den nye lov om energirenovering rumme mere fleksibilitet, eller i det mindste flere valgmuligheder. For det er da bedre, at man energirenoverer en enkelt bolig ad gangen, end at man helt opgiver at energirenovere, fordi projektet er for stort, uoverskueligt og for dyrt.
Når man så trækker energirenoveringen over i beskæftigelsen, så vil den nye lov også her få konsekvenser. Der er ganske vist store opgaver i energirenovering, men da det oftest er ret store projekter, så vil det også typisk være virksomheder med et ret stort volumen, der her har mulighederne for at byde ind. Derimod vil de mindre virksomheder have gode muligheder i de tilfælde, hvor det er enkeltlejligheder, der skal renoveres. Men det kan altså ifølge det nye lovforslag kun lade sig gøre, hvis den resterende ejendom befinder sig i en bestemt energiklasse.
Det er svært at se formålet hermed, andet end at det naturligvis vil være det bedste at få hele ejendommen rykket med op i energiklasse, men hvis der nu kun er råd til en enkelt lejlighed ad gangen, er det vel bedre end ingenting?
Positivt er det dog, at der omsider kommer en lov, der dækker energirenovering. Det har vi ventet længe på, og lad os så se, hvordan den kommer til at virke i praksis.