23948sdkhjf

Ledighedstal peger i nedadgående retning

AKU-ledigheden er stigende, viser nye tal. Arbejdsmarkedet bevæger sig sidelæns, siger økonom.
Mens de officielle ledighedsstatistikker og statistikken for lønmodtagernes beskæftigelse peger i mere eller mindre opadgående retning for det danske arbejdsmarked, så er udviklingen i den såkaldte sæsonkorrigerede AKU-ledighed derimod mere negativ læsning.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at AKU-ledigheden steg med 5000 personer i fjerde kvartal af 2011 i forhold til tredje kvartal samme år. Antallet af AKU-ledige er nu på 228.000 personer.

- AKU-statistikken leverer dermed et mere dystert indtryk af tilstanden på arbejdsmarkedet, skriver Danske Banks økonom Jens Nærvig Pedersen i en kommentar.

- Nemlig et arbejdsmarked som har været under pres af konjunkturnedgangen, som ramte dansk økonomi i sensommeren sidste år, skriver han.

Baggrunden for ledighedsstigningen var et fald i beskæftigelsen på 8000 personer. Deltidsbeskæftigelsen faldt med 13.000 personer, mens antallet af heltidsbeskæftigede steg med 5000.

AKU-statistikken bygger på en interviewbaseret stikprøveundersøgelse og inkluderer også arbejdssøgende studerende og ledige, som ikke modtager overførselsindkomst. Antallet af ledige har ligget og svinget omkring 220.000 personer de seneste to år.

- Bedømt ud fra alle de tilgængelige statistikker for udviklingen på arbejdsmarkedet i 4. kvartal sidste år er der i virkeligheden tale om, at arbejdsmarkedet bevægede sig sidelæns mod slutningen af sidste år, altså det blev hverken værre eller bedre.

- Når man samtidig husker på, at euroområdet og Sverige, vores vigtigste eksportmarkeder, i samme periode oplevede en vækstnedgang, er det glædeligt, at det ikke for alvor har smittet af på arbejdsmarkedet, skriver Jens Nærvig Pedersen.

Danske Bank forventer fortsat en stigning i antallet af ledige set over hele 2012 på 10-15.000 personer.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094