Ekspert: Vindmøllesag kan starte forfra
Hvis naturklagenævn beslutter at lave supplerende VVM-redegørelse i vindmøllesag, kan naboer få ny klageret.
Landsretten sendte onsdag sagen til ny vurdering i Miljø- og Naturklagenævnet, fordi nævnet i sin tid ikke overvejede at lave en supplerende miljøvurdering og en såkaldt VVM-redegørelse, da projektet undervejs ændrede karakter.
- Naturklagenævnet skal nu foretage en screening for at vurdere, om der skal laves disse supplerende redegørelser, forklarer Peter Pagh:
- Hvis screeningen viser, at det skal der ikke, kan vindmølleprojektet fortsætte uændret. Men viser screeningen, at der skal laves en supplerende VVM-redegørelse, siger loven ufravigeligt, at der skal en ny høring til på kommunalt plan, siger Pagh.
Vindmøllenaboerne kan altså dermed ende med at få mulighed for igen at nedlægge protester, som de har gjort hele vejen igennem.
- Det er ikke sket tidligere, at en sag skal vurderes igen, og det er et signal til Naturklagenævnet om, at man skal tage reglerne om screeninger alvorligt, siger Peter Pagh.
- Hvis der sker ændringer i et projekt, som kan have miljømæssige virkninger, så skal man i det mindste vurdere, om der skal laves en ny miljøvurdering, siger han.
Han vurderer dog også samtidig, at tidligere sager, der har været ført ved retten og med et andet udfald må regnes som afsluttede.
Det var 15 lokale beboere, der havde anlagt sag mod Miljø- og Naturklagenævnet. Stridens kerne er 10 vindmøller på 127 meters højde, som svenske Vattenfall Vindkraft har opført i Lammefjorden med tilladelse fra Holbæk Kommune.
I første omgang gik projektet på 22 mindre vindmøller, og Naturklagenævnet godkendte efter protester fra møllernes naboer kommunens tilladelse.
Men da projektet undervejs blev ændret, så der blev opstillet færre, men større møller, burde Miljø- og Naturklagenævnet ifølge dommen have overvejet at lave en supplerende miljøvurdering af støjniveauet og skaderne på naturen - en såkaldt VVM-undersøgelse.
/ritzau/