23948sdkhjf

Lovindgreb vil skabe et konfliktfyldt arbejdsmarked

Arbejdsmarkedsforsker advarer mod at pille blokaderetten ud af den danske aftale
En af landets førende arbejdsmarkedsforskere advarer politikerne mod at pille ved afgørende elementer i den danske aftalemodel. Det vil kunne ødelægge, hvad der er bygget op gennem mere end 100 år, siger han.

- Hvis politikerne ikke kan holde nallerne væk, vil man smadre, hvad der er bygget op såvel fagligt som politisk på det danske arbejdsmarked. Det vil skabe sydeuropæiske tilstande og gå ud over roen og stabiliteten på det danske arbejdsmarked, siger Henning Jørgensen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

Baggrunden er, at Venstre og Dansk Folkeparti har stillet forslag i Folketinget til lovgivning, der skal forhindre en konflikt, som den, der netop nu udspiller sig mod Restaurant Vejlegården.

Forslaget, som er fremsat inden sagen om Vejlegården er eksploderet i medierne, vil indebære, at der ikke må etableres blokade mod en virksomhed, der allerede har en landsdækkende overenskomst - eksempelvis en overenskomst med Krifa.

Et forbud mod blokader kan imidlertid i stedet skabe et arbejdsmarked med flere vilde strejker, lyder advarslen.

Få konflikter

- Der er i forhold til for eksempel Italien og Frankrig ekstremt få konflikter på det danske arbejdsmarked, og det skyldes ikke mindst, at den danske model er bygget op om konfliktløsning. Der er fredspligt på det overenskomstdækkede arbejdsmarked, og med Arbejdsretten er der for godt 100 år siden skabt en institution, som skal afgøre arbejdsmarkedets tvister. Det skaber grundlæggende tillid til, at der er ro og stabilitet, og det kan danske virksomheder agere ud fra. Hvis politikerne begynder at fjerne elementer i den danske aftalemodel, som de ikke synes om, så fjernes den tillid. Så er det tilfældige flertal i Folketinget, der vil afgøre, hvordan arbejdsmarkedet skrues sammen. Det vil give flere konflikter, flere demonstrationer og gå ud over produktiviteten. Hvis politikerne blander sig, sætter de en lavine i gang, som jeg ikke tror de kan overskue konsekvenserne af, siger Henning Jørgensen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Måske uvidenhed

Professor Henning Jørgensen er rystet over, at politikere kan stille forslaget om at fjerne blokaderetten.

- Enten er politikerne uvidende om, hvordan arbejdsmarkedet er skruet sammen, eller også er det ondsindethed i forhold til den etablerede fagbevægelse. Hvis det sidste er tilfældet, er det imidlertid også ondsindet overfor den etablerede del af arbejdsgiverne, siger han.

Derimod er professoren ikke så overrasket over, at et flertal af danskerne ifølge en Rambøll-undersøgelse foretaget for Jyllands-Posten vil afskaffe blokaderetten.

- Sådan en meningsmåling kan ikke bruges til noget. Der er stillet et spørgsmål på baggrund af en konkret sag, som i medierne er fremstillet med en restauratør i en helterolle som den lille David i kamp mod Goliat. Der er svaret på følelser og for de fleste uden tanke for de videre konsekvenser, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.055