Knap 5 mio. kroner til kønnere byggepladser
Københavns Kommune vil betale for at byggepladser ser pæne ud
Kravene udspringer af en politisk drøftelse i Teknik- og Miljøudvalget, hvor udvalgsmedlemmer har ønsket at skabe et mere æstetisk indtryk af København, så de midlertidlige arbejdere i forbindelse med metro, vejarbejde, fjernvarme, skybrudssikring og så videre ikke giver borgere og turister et sjusket indtryk af betongrise, uafskåret tømmer, jernplader og grusbunker.
Dynamiske
Den væsentligste grund til at byggepladserne på byens gadearealer ser rodede ud er, at man kan se gennem trådhegnene eller lægteafspærringerne ind på selve byggepladsen. Et alternativ hertil kunne være at gå over til at kræve pladehegn (i to-tre meters højde) eller at hænge bannere på trådhegn. Dette anbefaler forvaltningen imidlertid ikke.
Trådhegn og lægteafspærringerne anvendes, da byggepladserne er dynamiske og flyttes i forbindelse med arbejdernes fremadskriden. Et pladehegn er meget mindre fleksibelt, da konstruktionen skal være kraftigere, så vinden ikke kan vælte det og eventuelt blæse det ned i udgravningerne. Et krav om pladehegn vil fordyre anlægsprojektet, og på grund af kraftigere konstruktioner vil de tilgængelige vejarealer blive mindre, hvilket erfaringsmæssigt er til størst gene for de bløde trafikanter. Der har været forsøgt med bannere på trådhegn, men da hegnene er for lette, kan denne løsning ikke anbefales.
Kun pæn afspærring
Forvaltningen indstiller til udvalget, at der fremover kun må anvendes pæne, rene og hele afspærringsmaterialer. Betongrise skal være ensartede og nymalede, og alt tømmer skal skæres i ens længder og males inden opsætningen.
Desuden vil der blive krævet daglig oprydning og dagligt bygherretilsyn, ligesom forvaltningen selv vil forbedre sin information til borgerne i form af bedre skiltning i forbindelse med de midlertidige vejvisninger, som præger bybilledet under sådanne arbejder.
Det vil medføre en merudgift på hvert projekt, og det skønnes, at den årlige udgift totalt bliver 4,8 mio. kr.