23948sdkhjf

Et år med store udfordringer

2013 blev et år med store omvæltninger for byggesektoren. Store konkurser har rystet branchen helt ind i dens grundvold, Men det blev også året, hvor der kom lidt luft efter krisen
Når året går på hæld, så vil vi kunne se tilbage på et noget anderledes år for byggesektoren.

Et år med store strukturelle forandringer, et år med politisk ustabilitet, men også et år, hvor de første positive tendenser viste sig i forhold til krisen. Byggebranchen lider fortsat under efterdønninger fra krisen, og effekten viste sig blandt andet i nogle store konkurser. Branchen som har mistet et par tusinde virksomheder igennem de foregående kriseår, skulle også i 2013 miste nogle.

Rammer dybt

Men denne gang var der ikke tale om nogle af de relativt nyetablerede, men derimod nogle af de gamle virksomheder, og tilmed nogle af de store.

Først røg Sjælsø Gruppen, derefter fulgte Pihl-konkursen, og senest var det Engsøs tur. Fælles for i hvert fald entreprenørdelen, så er det mange arbejdspladser, både herhjemme og i udlandet der er gået tabt.

Staten ind

Til gengæld, så er staten involveret i nogle af de helt store anlægsprojekter.

Det blev nemlig også året, hvor Femern projektets anlægsbudget blev vedtaget, og fremrykkede projekter blev udbudt og iværksat. I samme skuffe ligger projekteringen af en ny Storstrømsbro, samt nedrivningen af den gamle samme sted.

Statens involvering på sygehusområdet med omkring 40 milliarder kroner er en anden gren, som er med til at holde bygge- og anlægssektoren beskæftiget indtil den private efterspørgsel igen kommer på fode.

Et andet incitament var BoligJobordningen, som efter nogen forvirring igen blev indført, og som bevisligt har medført øget beskæftigelse, især for de lidt mindre virksomheder.

Således er det overordnet den offentlige sektor, der i denne tid sørger for vækst og beskæftigelse. Det er et kunstigt åndedræt til en trængt branche.

Nogen forvirring

Politisk set har året budt på nogen forvirring og udskiftning på taburetterne.

Men de store aftaler er da kommet i hus, og bortset fra noget rigtig sjusk omkring solcelleordningen, så har forvirringen ikke haft den helt store indflydelse på bygge- og anlægssektoren.

På den mere lokale politiske bane, så har der også været manglende grundighed i den måde som Københavns Kommune har håndteret problematikken omkring Metro-projektet.

Og så har man også valgt - måske foreløbigt, at henlægge en Metroforgrening til Sydhavnen.

I stedet lader der så til at være mere politisk vilje til en havnetunnel og en ringvej den vej igennem. Uanset hvilke løsninger, der vælges, så er det arbejde, der skal udføres af bygge- og anlægssektoren.

Andre projekter ligger og koger på idéplanet, såsom nye faste forbindelser til Jylland, og over Øresund.

Det ser bedre ud

Sådan lidt i sidste øjeblik kom så lige et par orkaner forbi, og gav byggebranchen lidt vind i sejlene. Alt andet lige, så giver det arbejde til folket, og det er ikke det ringeste, når branchen nu engang mangler.

Så nu står vi faktisk ved indgangen til et 2014, hvor der er i mange tilfælde er ordrer på bogen, og arbejde at udføre. Og for de, der formår at tilrettelægge arbejdet, er der også penge at tjene, og det selvom konkurrencen er hård derude.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078