Øget brug af droner til anlægsopgaver
Droner er flyvende opmålings- og fotomaskiner, der i stigende tal og med stor detaljeringsgrad dokumenterer bygge- og anlægsprojekter, som supersygehus Gødstrup og flere motorvejsprojekter
Droner kan give meget detaljerede oversigtsbilleder over for eksempel følgerne af stormflod, som Danmark oplevede 6. december. Højt oppefra kan man få overblik over skadernes omfang, i oversvømmede boligområder eller på strande, der pludselig er blevet smallere.
- Vi mærker et stigende behov for den drone, vi har til rådighed, siger landinspektør Arne Vedsted fra Geopartner Landinspektørgården A/S.
Hans firma er blandt landets største virksomheder på sit felt, der med 50 medarbejdere fordelt på otte afdelinger dækker bredt.
Infrarød analyse
Virksomheden søger via en planlægningsafdeling at samle viden for at matche de stigende krav, som branchen mødes med.
Det gælder for eksempel krav til avanceret visualisering og 3D-modellering, som droneteknologien kan bidrage med.
- Til foråret styrker vi arbejdet med infrarød spektralanalyse, der kan vurdere, på hvilke områder af en landejendom væksten halter, og hvor man skal sætte ind med mere gødning, siger Arne Vedsted til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
3D-modeller
Han understreger dog, at hans firma primært bruger sin drone til erstatning for de såkaldte situtionsplaner, til detaljering af større byggemodningsområder.
- Seneste har vi har lavet en overflyvning af 40 hektar samlet projektområde til brug for et stort recirkulært dambrug ved Herning. Det bliver kun det andet af slagsen i Danmark, siger Arne Vedsted.
Han understreger, at man med droner kan komme noget nemmere til at lave en 3D-model af terrænet, hvor man via højdeberegningen kan se, hvor man med fordel kan grave bassinerne til dambruget ud.
Supersygehus fra luften
Snart har Arne Vedsted også møde med nye aktører i bygge- og anlægsbranchen, som ikke tidligere har brugt droner til dokumentation, opmåling og undersøgelser.
- Jeg skal mødes med folkene bag supersygehuset i Gødstrup, som har vist interesse i at få taget luftfotos, der for eksempel kan danne baggrund for projekttegninger og som kan visualisere dels hvordan byggeriet skrider frem, dels bruges i planlægningen af placering af skurvogne med mere, fortæller han.
Og her har den nye teknologi en fordel, da kort udrykningstiden er kort, dronen kan dække et stort område og detaljeringsgraden er større end med et fly, hvor én pixel i billedet dækker 12 cm på jorden.
- Vi kan med dronerne levere 2-3 cm i en pixel. Det betyder, at meget små detaljer på jorden også kommer med, siger Arne Vedsted.
- Jeg kan køre ud og sætte den i luften i løbet af 10 minutter og har dækket 30-40 hektar på en god halv time., siger han.
Nye kunder i butikken
Desuden har Geopartner også drone-samarbejde med Orbicon, der som rådgivende ingeniører blandt andet arbejder med koncepter for vådområder.
- Og vi oplever også nu som noget nyt både dialog med Kystdirektoratet og Vejdirektoratet, som vi kan hjælpe dels med mængdeberegninger for, hvor meget kyst, der er forsvundet i forbindelse med stormen, dels med at dokumenterer fremdriften i store motorvejsprojekter, fortæller Arne Vedsted.
Det perfekte værktøj
Også hos rådgivningsvirksomheden Cowi mærker man det stigende behov for kortlægning af for eksempel marker og by-arealer inden et større byggeri sættes i gang.
Med droneteknologien er det blevet let at skabe sig et hurtigt overblik over mindre områder og ikke mindst dokumentere en udvikling over tid, da dronerne er langt hurtigere og billigere at få på vingerne end de fly, som normalt bruges til luftfoto.
- Dronerne er det perfekte værktøj til at give et hurtigt her-og-nu billede af mindre geografiske områder og hotspots", som for eksempel kyststrækninger med sandskred, oversvømmede områder eller store byggepladser. I princippet er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan bruge dronerne til, siger Jesper Falk, sektionsleder for Landmåling.