23948sdkhjf

Energitårnet overrasker med få ulykker

Problembyggeplads har langt færre ulykker end landsgennemsnittet
Den stærkt udskældte byggeplads Energitårnet i Roskilde, hvor der opføres nyt affaldsforbrændingsanlæg for 1,3 mia. kroner, kan præsentere en overraskende fin ulykkesstatistik.

Bygherren, det fælleskommunale affaldsselskab Kara/Noveren, kan i en pressemeddelelse fortælle, at ulykkesfrekvensen på byggeriet er langt under landsgennemsnittet for byggebranchen.

Fra byggeriets start i foråret 2011 til udgangen af 2012 har byggeriet haft en ulykkesfrekvens på 11,4, det vil sige 11,4 ulykker pr. en mio. arbejdstimer, oplyser Kara/Noveren. Til sammenligning er det gennemsnitlige antal ulykker i bygge- og anlægsvirksomheder på 25,8 ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings opgørelse.

- Enhver ulykke er én for meget, men vi er glade for, at vi i betragtning af byggeriets størrelse og kompleksitet har formået at holde antallet af hændelser på et meget lavt niveau. Og vi har løbende lavet forbedringer til gavn for arbejdet på byggepladsen, noterer direktør Thorkil Jørgensen i pressemeddelelsen.

Der strammes op

Bygherren mener, at det lave antal ulykker hænger sammen med en række konkrete tiltag på byggepladsen. Der nævnes sikkerhedsrunderinger, kommunikation af sikkerhedsspørgsmål på både dansk og engelsk og brug af fotos til at sætte fokus på særlige problemstillinger.

Senest har Kara/Noveren yderligere skærpet kontrollen og intensiveret dialogen med entreprenører og levandører om Arbejdstilsynets påbud samt tilført sikkerhedskoordineringen flere ressourcer.

Hos fagforeningerne i Roskilde, der har været stærkt utilfredse med sikkerheden på byggepladserne, kommer de pæne tal som en overraskelse.

- Vi reagerer på det, vores medlemmer på pladsen ser og oplever, og der har været adskillige farlige situationer med risiko for nedstyrtning. Det er så både heldigt og glædeligt, at antallet af ulykker er lavt, men det gør mig ikke mere imponeret over det hidtidige sikkerhedsarbejde, hvor sikkerhedskoordinatoren ikke har haft magt til at sætte sig igennem overfor entreprenørerne, siger Martin Holmberg Nielsen, faglig sekretær og arbejdsmiljøansvarlig i Metal Roskilde, der minder om, at Arbejdstilsynet på halvandet år har afgivet 51 reaktioner i form af forbud, strakspåbud og forbud.

- Men jeg vil gerne kvittere for, at bygherren har strammet op og styrket sikkerhedsorganisationen. Intentionerne er gode. Kun tiden kan vise, om det virker i praksis. Men det håber vi, siger Martin Holmberg Nielsen.

AT som medspiller

Kara/Noveren erkender, at Arbejdstilsynets påbud er udtryk for, at sikkerhedsforhold ikke har været i orden. Også bygherren selv har fået et par påbud.

- Som bygherre anser vi Arbejdstilsynet som en samarbejdspartner, og de er med deres tilstedeværelse på byggepladsen en særdeles aktiv part i det fælles arbejde med at undgå arbejdsulykker og i tide at få påpeget forhold, som ikke er i orden. Samtidig arbejder vi aktivt og forebyggende på, at vores leverandører får orden i deres mellemværende med Arbejdstilsynet, siger direktør Thorkil Jørgensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204