23948sdkhjf

Byggeriet efterlyser handling fra regeringen

Statsministeren roses for pæne ord i nytårstalen, men kritiseres for mangel på konkrete handlinger
Der er ikke ligefrem den store beundring for statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nytårstale blandt de repræsentanter for byggebranchen, som Licitationen mandag talte med.

Adm. direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri peger dog på, at statsministeren overordnet slog ind på de rigtige emner som behovet for reformer og genopretning af konkurrenceevnen:

- Retorisk var talen fin, men hvad vil regeringen gøre for at omsætte de fine ord til handling? Vi kan eksempelvis kun være enige med regeringen i behovet for løntilbageholdenhed, men det fordrer på den anden side, at regeringens handlinger omkring konkurrenceevnen og jobskabelse afspejler det. Skatter og afgifter er heller ikke vejen frem, siger Lars Storr-Hansen til Licitationen.

Yde før nyde

Han er også ganske tilfreds med statsministerens ord om, at man skal yde for at kunne nyde, og Lars Storr-Hansen er ikke mindst spændt på, hvad regeringen vi gøre omkring førtidspensionen:

- Det er også svært at se, hvordan regeringen vil lave en skattereform, der gør det meget mere attraktivt at arbejde samtidig med, at det ikke må øge uligheden. Det virker som om, at Helle Thorning-Schmidt prøver retorisk at løse op for en gordisk knude, men hvor der konkret ikke er så meget om det. Statsministeren er ramt af virkelighedens verden, hvor de mange valgløfter begraves af den økonomiske virkelighed. Vi håber i byggebranchen, at kickstarten kommer fornuftigt i gang. Det vil være interessant, hvis den måde, opgaverne udbydes på, også afspejles i ønsket om at sætte gang i den indenlandske beskæftigelse, siger Lars Stor-Hansen videre.

Han henviser til, at der i udbudsmaterialet skal være krav om et godt arbejdsmiljø, at der er styr på RUT-registreringen og ILO-konventionerne.

Mareridt

Formanden for Dansk Håndværk, Niels Techen, understreger, at "det i sidste ende er drømmen om succes – økonomisk og menneskelig - der driver værket for den selvstændige erhvervsdrivende".

- Netop derfor er det vigtigt, at vore politikere IKKE foretager sig noget, der dræber drømmene. Tværimod skal politikerne bidrage til, at drømmene kan komme op at flyve. Kun derved skabes den dynamik, der er så vigtig for Danmarks fremtid. Desværre ligner drømmene de seneste år mere mareridt. Danske byggevirksomheder presses dels fra de østeuropæiske virksomheder og arbejdskraft, men også af politikere, der savner grundlæggende forståelse for de eksistensvilkår, byggeerhvervet lever under. De små og mellemstore byggevirksomheder rammes af unfair konkurrencevilkår fra Østeuropa. Mange mindre byggevirksomheder, der tidligere havde masser af opgaver som underentreprenører, må nu se østeuropæere løbe med opgaverne, blandt andet fordi de både dumper lønningerne og svindler med skatte- og momsbetalingen, siger Niels Techen.

Salt i såret

Han peger videre på, at regeringen øger skatter og afgifter, hvorved der bliver færre penge for eksempelvis boligejerne til at få udført vedligeholdelse.

- Tilmed har regeringen allerede nu bebudet, at boligjobordningen fjernes fra 2013. Det er at gnide salt direkte ned i et åbent og blødende sår. I Dansk Håndværk ønsker vi først og fremmest, at politikerne i 2012 tager situationen omkring den østeuropæiske hærgen i den danske byggesektor alvorligt. Konsekvensen af fortsat at lade stå til vil være, at der ikke findes nogen byggesektor med dansk arbejdskraft i løbet af ganske få år, og dermed vil også en af de vigtigste kilder til praktik for erhvervsuddannelserne forsvinde. Det er også på tide, at regeringen forstår den økonomiske alvor i den nuværende situation. Det er dræbende for danske virksomheder, at regeringen kommer med nye økonomiske byrder på et tidspunkt, hvor der er behov for det modsatte. Det kan godt være, at regeringen gerne vil give flere penge til kontanthjælpsmodtagerne, men det er ikke mindst virksomhederne, der skal skaffe pengene, slutter formanden for Dansk Håndværk.

En god tale

Mens arbejdsgiverne altså gennemgående manglede konkrete svar fra statsministeren, kalder formanden for byggegruppen i 3F, Peter Hougård Nielsen, det for en god nytårstale, hvor statsministeren implicit pegede på behovet for en solidarisk løsning på de problemer, krisen har sat det danske samfund i:

- Talen gik godt ind, og statsministeren ramte en overordnet tone om, at vi alle skal bidrage. Jeg mener ikke, at det er nødvendigt i en nytårstale at være meget konkret. Den politiske dagsorden er jo sat i forbindelse med finansloven, hvor der blandt andet afsættes 65 millioner kroner til en indsats mod social dumping, hvortil kommer kickstarten, som vi i byggebranchen har store forventninger til. Der skal ske noget, og jeg kan godt se for mig en skattereform, der sænker skatten på arbejde uden at øge uligheden i samfundet, alt efter hvad man lægger i ordet "ulighed", siger Peter Hougård Nielsen til Licitationen.

Solstrålehistorier

Han noterede sig også, at statsministeren gav finansektorens folk tørt på og et par kritiske ord med på vejen.

- Den finansielle verden har haft et kraftigt medansvar for krisen. Der blev for mange spekulanter i stedet for kvalificerede finansfolk, og grådigheden har kostet dyrt. I øvrigt savner jeg, at medierne i højere grad sætter fokus på, at der trods alt er virksomheder, der gør det godt under krisen. I stedet sættes der i alt for høj grad fokus på de negative historier. Vi trænger til nogle solstrålehistorier, og de findes virkelig derude, siger formanden for byggegruppen i 3F. Leder side 4
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079