Materielgården er et entreprenørfirma
140 kommunale medarbejdere i Silkeborg bider skeer i direkte konkurrence med private entreprenører
Asbjørn Dam Jørgensen taler sig hurtigt varm. Han er stolt af "sit firma". Entreprenørgården hedder virksomheden. Den er en sektion i Silkeborg Kommunes teknik- og miljøafdeling og er det, som andre kommuner vel kalder "Materielgården". Men i Silkeborg er den ikke blot den afdeling, der klarer de grønne områder og holder vejene fri for is og sne. Entreprenørgården er business. Og på Entreprenørgården går det så godt, at kunderne optjener dividende til udbetaling en gang om året.
Skal tjene penge
- Vi fungerer som en privat entreprenør, og derfor skal vi tjene penge. Vi arbejder udelukkende for Silkeborg Kommune, hvor de største kunder er Teknik & Miljø samt Kultur & Fritid. Men vi gør det i konkurrence med private selskaber. Og vi vinder også anlægsprojekter. Alt, hvad vi laver, er som regel efter et overslag eller et tilbud, fortæller Asbjørn Dam Jørgensen.
Entreprenørgården beskæftiger sig hovedsagelig med driftsmæssige opgaver. Men der bydes også ind på anlægsaktiviteter op til syv millioner kroner. Det handler typisk om almindelige kloakeringsarbejder, belægningsopgaver og lignende.
Et år efter kommunesammenlægningen i 2007, blev materielgårdene i de tidligere Them, Gjern, Kjellerup og Silkeborg Kommuner samlet under Entreprenørgården. Meget af det gamle grej var nedslidt og blev solgt.
- Vores egenkapital i dag er vores maskinkonto. Det eneste, vi selv ejer, er maskinparken. Vi har 840 styk registreret materiel fra de store maskiner og ned til en værdi af 30.000 kroner. Mindre dele regner vi som håndværktøj, fortæller entreprenørchefen. På mandskabsfronten har Asbjørn Dam Jørgensen 140 ansatte.
Selvstyrende hold
- Tre formænd klarer hele produktionen med 120 mand i marken. De er opdelt i 18 teams, som selv styrer opgaverne. Siden 2009 har vi kørt al ressourcehåndtering via telefon. Så vi har fjernstyring af de 18 teams, som hver især er selvstyrende. Næste år optimerer vi yderligere, når alle forsynes med smartphones, fortæller Asbjørn Dam Jørgensen.
Firmaet Entreprenørgården består af tre sektioner med hver sin formand. En for vej og anlæg, en for natur og park og en for idrætsanlæg og institutioner. Men når kalenderen begynder at pege mod vinter, forenes styrkerne.
- I det daglige er vi delt op i afdelinger, men ingen er så specialiserede, at de ikke kan assistere på andre felter. Vores vinterberedskab styres af de tre formænd i centralvagten. En er i vagt en uge ad gangen. Og så handler det konstant om at vurdere situationen. Når der er udkald, kan vi have 100 mand ude at køre med tre klik. Vi har 57 ruter, hvoraf vi selv kører de 27 og vognmænd klarer de øvrige for os. 15 af ruterne er med lastvogn. Og alle 57 ruter har deres egen økonomi, fortæller entreprenørchef Asbjørn Dam Jørgensen.
Stor korpsånd
- Vi har budgetstyret vintertjeneste, og vi kører ikke med sorte veje overalt. De eneste sorte veje er de gamle hovedveje. Ellers differentierer vi for de forskellige veje. Totalt har vi 1.300 km i Silkeborg Kommune at passe, og de er delt op i fem vinterklasser, siger Asbjørn Dam Jørgensen.
De 140 medarbejdere på Entreprenørgården er fem flere, end Asbjørn Dam Jørgensen havde i staben umiddelbart efter kommunesammenlægningen i 2007.
Flere ansøgere
- Krisetiderne har vi faktisk kun mærket på, at der er blevet flere ansøgere til jobbene. De besparelser, som vore kunder og det vil sige kommunen har foretaget, har vi klaret ved ikke at ansætte nye i en periode og så i øvrigt løbe lidt hurtigere. Vi har en høj grad af korpsånd, og vi passer på hinanden. Sygefraværet på Entreprenørgården er under halvdelen af fraværet hos Silkeborg Kommune i øvrigt. Antallet af arbejdsulykker er faldet fra 13 til 4 om året, fortæller entreprenørchef Asbjørn Dam Jørgensen.