Minister beroliger: Ingen pligt til at følge EU
Beskæftigelsesministeren lover ikke at sidde med hænderne i skødet, hvis EU vil pille ved sikkerheden i mindre virksomheder
Det slår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fast over for Folketingets beskæftigelsesudvalg.
Baggrunden er en rapport fra EU-kommissionen med forslag om at give de små og mellemstore virksomheder (SMVer) færre reguleringer. I forslagskassen ligger undtagelse fra eller lempelse i forhold til en række arbejdsmiljøregler, som skal beskytte lønmodtagere mod risici og sygdom. Forslagene har givet voldsom kritik fra både lønmodtagere og arbejdsgivere. Man frygter især inden for byggeriet, at det vil føre til flere ulykker og dårligere planlægning.
Ingen pligt
Beskæftigelsesministeren noterer, at der er tale om foreløbige overvejelser fra EU-kommissionen.
- Hvis der engang måtte komme konkrete forslag, og hvis de bliver vedtaget af Ministerrådet og EU-parlamentet, så bliver det i form af minimumsdirektiver. Hvis EU derfor i arbejdsmiljødirektiver undtager eller indfører særlige regler for SMVer, så er det en mulighed og ikke en pligt for medlemslandene at indføre det, siger ministeren.
Hun slår dog fast, at det ikke vil betyde, at den danske regering bare skal sidde med hænderne i skødet, hvis der engang tages initiativ til at se på nogle konkrete forslag.
Mette Frederiksen vil ikke på forhånd afvise at diskutere eventuelle forslag.
- Men Kommissionen skal gøre sit hjemmearbejde ordentligt, hvis den skal komme med forslag, der mindsker de administrative byrder uden at sænke beskyttelsesniveauet. Så konklusionen er, at hvis det står til mig og regeringen, så kan der ikke blive tale om at sænke det generelle beskyttelsesniveau i EU, hverken for ansatte i SMVer eller andre ansatte, men vi deltager gerne i drøftelser af, hvordan vi kan gøre ting smartere, siger ministeren.
Vil følge det nøje
BAT-kartellet, der har været oppe i det røde felt over kommissionens forslag, er kun delvis beroliget.
- Jeg er glad for, at vi har råbt op og gjort opmærksom på nogle af de mulige konsekvenser af forslagene, siger sekretariatsleder Gunde Odgaard.
- Jo tidligere vi kan få skudt vilde tanker ned og helst inden de fæster rod, jo bedre, men jeg frygter, at kommissionen fortsat vil presse på af hensyn til det indre marked, og at vi ikke har set det sidste derfra. Vi vil derfor følge sagen nøje, og det er jeg også sikker på, at både beskæftigelses- og erhvervsministeren vil, siger han.
I EU-forstand har en mellemstor virksomhed færre end 250 ansatte og har en omsætning på ikke over 50 mio. euro. I dansk sammenhæng betyder det næsten hele byggebranchen.