23948sdkhjf

Udsigt til fortsat fald i byggebeskæftigelse

Fortsat fald i byggeriets beskæftigelse gør det oplagt at sætte gang i energiforbedringer af private boliger
Der er i år udsigt til den laveste beskæftigelse i bygge- og anlægsbranchen siden 1993.

Det er det dystre budskab i Dansk Byggeris konjunkturanalyse, der blev offentliggjort i går. Det vurderes, at beskæftigelsen i år vil blive på 139.000 personer, svarende til et fald på godt 4.000 personer i forhold til 2012, der beskæftigelsesmæssigt hidtil har været dette århundrede dårligste i byggeriet. Der er i 2014 ifølge analysen tegn på en svag fremgang i beskæftigelsen til 142.000 personer.

I Dansk Byggeri kalder man situationen foruroligende og appellerer til regeringen om i sin bebudede vækst- og konkurrenceevnepakke også at indtænke initiativer, der giver job på kort sigt.

- Det er virksomhederne og de private, der holder igen, og det afspejler den tillidskrise, som gør økonomien underdrejet. Virksomhederne tør ikke investere, og de private boligejere holder på pengene på grund af usikkerhed og krise. Det holder det hele i en skruestik, siger Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeris adm. direktør.

- Byggeriets private efterspørgsel er faldet til under halvdelen af den samlede aktivitet. De offentlige investeringer udgør omkring 55 procent af den samlede aktivitet i bygge- og anlægsbranchen. Det er helt uhørt og ikke set før, siger han.

Nybyggeri i dvale

Det er især nybyggeriet, der er langt under niveau med et boligbyggeri på rekordlavt niveau. De offentlige nybyggerier er nye sygehuse og universitetsbygninger, et nyt fængsel og så effekten af kickstarten, der har givet grønt lys for ekstra investeringer i kommunale institutioner som børnehaver og skoler.

I 2013 vil det offentlige nybyggeri ifølge konjunkturanalysen have en værdi på godt 14 mia. kroner ud af den samlede produktionsværdi ved nybyggeri på 38 mia. kroner. Det svarer til en andel på 38 procent. Til sammenligning var den offentlige sektors andel kun 15 procent i 2007.

På plussiden er renoveringer i den almene boligsektor og offentlige renoveringer, som følge af det højere kommunale anlægsloft. Også aktiviteten ved anlægsvirksomhed stiger som følge af mange store projekter.

Grønne initiativer

De foruroligende beskæftigelsesudsigter gør det ifølge Dansk Byggeri oplagt, at regeringen i konkurrenceevnepakken medtager nogle af de elementer, som Dansk Byggeri og BAT-kartellet har fremlagt i en fælles grøn jobpakke.

- Der skal være initiativer på det korte sigt, som samtidig spiller på regeringens langsigtede klimastrategi. Derfor vil det være helt oplagt, at regeringen genskaber BoligJobordningen i en grøn indpakning, så der kan gives fradrag til investeringer i private hjem til boligforbedringer, der målrettes energiforbedringer, siger Lars Storr-Hansen.

Grøn omstilling

Hos lønmodtagerne i BAT-kartellet kommer Dansk Byggeris forventning om faldende beskæftigelse ikke som en overraskelse.

- Det flugter meget godt med vores vurderinger, siger sekretariatschef Gunde Odgaard.

Han er også enig i analysen af årsagerne - de manglende private investeringer på grund af krisen og forbrugernes usikkerhed med egen økonomi og jobsituation.

Også BAT-kartellet opfordrer regeringen til at tænke i grøn omstilling.

- Der er brug for grønne investeringer, og det er realistisk at igangsætte initiativer som kan virke på den korte bane og hjælpe med at nå det overordnede langsigtede klimamål. Regeringen har jo besluttet, at vi skal være fossilfri i 2050, og det er oplagt at komme i gang med den store omstillingsproces nu, hvor kapaciteten er til stede og priserne er lave, siger Gunde Odgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093