23948sdkhjf

Arbejdstilsynet møder mange overtrædelser i byggebrachen

Bygge- og anlægsbranchen er en af de brancher, som får allerflest påbud og sure smiley’er af Arbejdstilsynet
Kontrolbesøg på landets byggepladser resulterer i flere forbud, strakspåbud og andre reaktioner på arbejdsmiljøloven end gennemsnittet for alle brancher, viser en opgørelse, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har foretaget ud fra tal fra Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet besøgte i 2012 i alt 3.009 arbejdspladser i bygge- og anlægsbranchen, og det resulterede i alt 4.776 reaktioner på overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Det svarer til, at hvert kontrolbesøg gennemsnitligt giver 1,6 reaktioner.

Det er langt højere end gennemsnittet for alle brancher. Hvis man kigger på antallet af reaktioner for alle brancher sammenlagt, ser man nemlig, at hvert kontrolbesøg giver 1,2 reaktioner.

- Grunden til, at vi finder så mange overtrædelser af arbejdsmiljøloven i bygge- og anlægsbranchen, er en kombination af, at det er en særligt belastet branche, hvor det er vigtigt at have styr på sikkerheden, og at vi besøger enormt mange byggepladser. Det er mange arbejdspladser i bygge- og anlægsbranchen frem for i andre brancher. Vi besøger en virksomhed flere gange på forskellige byggepladser, end vi for eksempel besøger en skole, der jo kun er en arbejdsplads, og det giver flere reaktioner, forklarer Lene Teilberg, der er tilsynschef i Tilsynscenter Syd i Arbejdstilsynet.

At bygge- og anlægsbranchen er en branche med mange arbejdspladser viser sig i statistikken for antallet af kontrolbesøg. Arbejdstilsynet besøgte i 2012 i alt 31.082 virksomheder, og 3.009 af dem var virksomheder i bygge-branchen. Det svarer til knap hver 10. besøgte virksomhed.

De områder, der er størst problemer med, er ifølge Arbejdstilsynets tal ‘fald til lavere niveau’, ‘nedfald af genstande og sammenstyrtning’ samt ‘fald og snublen i samme niveau’.

Lene Teilberg fortæller, at Arbejdstilsynet altid har haft et stort fokus på bygge- og anlægsbranchen, men at indsatsen i 2013 bliver øget en smule:

- Vi vil i 2013 foretage flere byggepladsrazziaer, og derudover vil vi have større fokus på bygherrernes ansvar.

Netop bygherrens ansvar er et af de områder, hvor arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen, ser et stort potentiale for forbedring af arbejdsmiljøet.

- Vi har en grundig lovgivning på området, men jeg vil gerne se den udfoldet i praksis. Det er vigtigt, at sikkerhed og arbejdsmiljø bliver tænkt ind helt fra starten, siger hun.

Derudover er udenlandsk arbejdskraft et emne, der er vigtigt at tage fat på.

- Der kan være store problemer med arbejdsmiljøet, når udenlandske virksomheder eksempelvis udfører arbejder på villaveje. Det kan af og til se ud som om, at de udenlandske håndværkere er villige til at sætte liv og lemmer på spil, siger Mette Møller Nielsen og fortsætter:

- Det er billigere at skifte tag uden et stillads, men det er ulovligt og farligt for de ansatte. Desværre ser vi, at en presset branche kan betyde ændret adfærd i forhold til arbejdsmiljø.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094