23948sdkhjf

Mikroalger skal rense industriens spildevand

Til august står et nyt algeanlæg færdigt, som skal rense virksomheders spildevand og skabe biomasse
Spildevand fra virksomheder vil sidst på sommeren løbe igennem 10 lodrette reaktorer, hvis hovedingrediens er alger.

Et 320 kvm stort mikroalgeanlæg er i fuld gang med at med blive bygget på Kalundborg Forsynings grund. Til august vil anlægget stå færdigt, og initiativtageren til projektet, Kalundborg Kommune, regner med at holde indvielse i september.

Novozymes og Novo Nordisk er blandt de virksomheder, der skal have deres spildevand renset i anlægget. Rensningsfunktionen er dog ikke den eneste funktion, anlægget kommer til at have.

- Vi kommer til at producere rent vand og biomasse. Det er en lidt omvendt proces, hvor vi holder på de ting, vi normalt smider ud, og producerer noget af det, vi egentlig har brug for, fortæller projektleder Per Møller fra Kalundborg Kommune.

Foreløbig kører projektet, som har fået støtte af EU, over en periode på tre år, men Per Møller regner med, at det vil fortsætte efterfølgende:

- Vi forventer at kunne fortsætte med projektet og køre det op på et lidt højere ambitionsniveau eventuelt med nogle investorer inde over.

Æder næringsstoffer

Når spildevandet fra virksomhederne løber igennem anlægget, vil algerne rense vandet. Derudover vokser algerne ved at optage næringsstoffer som for eksempel fosfor og kvælstof. Ved at optage spildevandets næringstoffer renser algerne vandet, så det bliver så rent, at det kan anvendes til industrielle formål.

- Virksomhedernes spildevand bliver en ressource. Vi har udset os fire til fem algearter, som hver især har forskellige karakteristika, der gør, at de kan gro i 100 procent spildevand, forklarer Per Møller.

Stort potentiale

Biomassen, som bliver produceret under rensningsprocessen, kan bruges til alt lige fra bioolie til make up.

- Hvis vi skal producere og anvende biomassen i dag, så vil man kunne anvende den til eksempelvis kemikalie-, gødnings- og energiformål. Lige så snart biomassen anvendes til noget, der skal i kontakt med mennesker og dyr, så er der nogle andre krav. Det er dog noget, man kan arbejde med på længere sigt, siger Per Møller.

Projektet går også ud på at skabe en forretningsmodel ud fra mikroalgeanlægget.

- Vi kigger på forskellige arbejdsmodeller for selve anlægget, men også på forretningsmodeller for brugen af biomassen og brugen af det oprensede vand, forklarer Per Møller.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094