23948sdkhjf

Et politisk dyrskue

Politisk dyrskue, sommerhøjskole og Roskilde Festival. Sådan beskriver idémanden til folkemødet på Bornholm, Bertel Haarder, sin vision for det gigantiske arrangement
"Det var i de dage" - for snart mange år siden - under Schlüter-regeringen, da Licitationen - Byggeriets Dagblad spurgte den daværende minister Bertel Haarder (V), hvorfor han som den eneste minister fortsat havde sit private telefonnummer stående i den almindelige telefonbog.

Svaret lød:

- Som minister er man "folkets tjener", og så nytter det jo ikke noget, hvis folket ikke kan komme i forbindelse med deres minister.

Det er en form for tilgængelighed, Bertel Haarder har levet op til i alle sine år som politiker, hvor journalisterne aldrig har kontaktet ham forgæves og vel at mærke uden om diverse filtre i form af spindoktorer.

Det bør derfor ikke komme overraskende, at det var "folkets tjener", der efter svensk inspiration præsenterede idéen om et dansk folkemøde, og bornholmerne var de første til at gribe ideen og gennemførte den for første gang sidste år.

Travle dage

Succesen blev allerede sidste år overvældende, men det var nok de færreste, der havde spået, at det ville udvikle sig så hurtigt, at der i år forventes omkring 20.000 deltagere.

Flere end 250 organisationer, foreninger og partier møder frem, og der afvikles flere end 700 forskellige arrangementer under Folkemødet frem til på søndag.

Som Licitationens "udsatte" medarbejder bliver det nogle travle dage på Bornholm, men vi fik under transporten til klippeøen lejlighed til at tale med idémanden, Bertel Haarder, der ikke lægger skjul på, at han glæder sig til det travle program:

- Jeg oplevede den svenske udgave af folkemødet på Gotland og var af den overbevisning, at det kan vi også i Danmark Det er faktisk meget mere en dansk model end en svensk. Folkestyret er også at mødes på tværs af alle skel. Folkemødet er en ø-lejr. Vi kan ikke komme væk derfra, og man kan på gaden møde folk, det ellers kan tage tre måneder at få en aftale med. De kan ikke slippe væk, så man kan komme til at snakke med hvem som helst, forklarer Folketingets 2. næstformand til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Ø-lejr

Bertel Haarder peger på, at politikerne og andre også går til "hinandens møder":

- Når man nu alligevel er der, kan man lige så godt høre på noget af det, andre arrangerer. Det er også vigtigt. Jeg vil ret præcis beskrive det som en god højskolemodel, en blanding af en sommerhøjskole, et politisk dyrskue og Roskilde Festival. Hele idéen forudsætter, at mange møder frem. Allinge er meget velegnet til den slags møder, og jeg vil med arme og ben deltage i så meget som muligt. Samtidig håber jeg at få opfyldt mit ønske om lidt mindre pressionsgruppe- og organisationsdominans. Til gengæld ønsker jeg lid mere sang, kultur og åndsliv, slutter Bertel Haarder, der ikke kan forestille sig folkemødet flyttet til andre steder i landet:

- Det er en fordel, at man ikke kan komme væk derfra. Det er en del af hele idéen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.133