23948sdkhjf

Firmaer snyder med affaldsbetaling

Erhvervsaffaldsordningen fungerer ikke optimalt, mener både Dansk Byggeri og Renosam, der er klar til at finde nye metoder
Antallet af virksomheder, der bruger genbrugspladserne matcher ikke det antal, der betaler. Det betyder, at betalingen for håndtering af affald fra de firmaer, der snyder, skal hentes andre steder, og det vil være hos borgerne eller fra de betalende firmaer.

Derfor mener foreningen af de kommunale affaldsselskaber i Renosam, at en mulig løsning er, at der i stedet bør indføres en ordning, hvor alle borgere og virksomheder betaler til genbrugspladsernes affaldshåndtering gennem en form for fast bidrag i en bestemt størrelse.

- De mange medlemmer, jeg i den senere tid har talt med om emnet, udtrykker alle, at de mener, at der er for få, der tilmelder sig, i forhold til det reelle antal erhvervsbrugere. Antallet er lavt og under det forventede antal samtidig med, at den generelle affaldsmængde på pladserne er den samme. Det stemmer ikke, og det kan tyde på, at der er en række virksomheder, der bruger pladserne uden at betale. Regninger ender derfor hos borgerne, og det holder jo ikke, siger direktør i Renosam, Jacob Hartvig Simonsen.

Få i København

Også hos Dansk Byggeri er der bekymring over, at der er en række firmaer, der ikke betaler for at aflevere deres affald.

En nylig opgørelse over København fra Amagerforbrænding viste, at der er omkring 1.000 firmaer tilmeldt deres affaldsordning, og det mener både Renosam og Dansk Byggeri er for lidt.

Dog understreger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, at det ikke er helt så slemt, som man kan tro med 100.000 CVR-registrerede virksomheder i området, da det kun et meget mindre antal, som det overhovedet er relevant at bruge genbrugspladserne for.

Dansk Byggeris kollega, Danske Malermestre, har tidlige undersøgt sagen og fundet frem til, at antallet af relevante byggevirksomheder med hensyn til brug af genbrugspladser hos Amagerforbrænding i København er på 4.184.

Bom for firmaer

Men Torben Liborius fra Dansk Byggeri mener stadig, at der er firmaer både danske og udenlandske, der ikke betaler det, de skal, og det er unfair, mener han.

- Der må gøres noget, og løsningen kan være øget kontrol. Hvis kommunerne stiller en bom op på deres genbrugspladser, slipper de én gang for alle for snyderi. Alle virksomheder, der benytter genbrugspladser skal selvfølgelig betale, ellers undergraver det hele ordningen og princippet om, at forureneren selv betaler, siger han.

Mere kontrol er dog ikke løsningen, mener foreningen af de kommunale affaldsselskaber i Renosam.

Brancheforeningen tror ikke, at bom og endnu mere dyr kontrol og overvågning er vejen frem på dette område.

Direktør i Renosam, Jacob Hartvig Simonsen, mener i stedet, at man skal betragte hele området meget anderledes.

- De danske genbrugspladser har et unikt og uhyre effektivt genanvendelsessystem inden for affald. Det må vi gøre alt for at værne om. Og jeg tror ikke, at mere kontrol er vejen frem, men i stedet bør der indføres en ny måde at se på affaldshåndtering. Vi producerer alle affald både virksomheder og borgere, og så bør alle også bidrage til at finansiere det, siger han.

Han ønsker sig ikke tilbage til det forrige system, hvor der var så meget ballade i medierne fra virksomheder, der brokkede sig over, at de skulle betale et gebyr, da de ikke mente, at de brugte genbrugspladsen.

Det endte i en bureaukratisk nusseri og opførelse i endeløse kategorier af virksomheder og endelig en politisk overgivelse til at forkaste ordningen.

Jacob Hartvig Simonsen ønsker en mere solidarisk tilgang, hvor alle kan bidrage med en relativt ens takst, da alle både borgere og firmaer producerer affald, der skal genanvendes.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078