23948sdkhjf

Krisen giver mindre sort arbejde

Derimod har Boligjobningen ikke været medvirkende til faldet i sort arbejde de seneste år, konkluderer analyse
Boligjobordningen har ikke haft nogen synlig effekt i forhold til det sorte arbejde.

Sådan konkluderer en analyse, som Rockwoolfondens Forskningsenhed offentliggør, samtidig med at regeringen op til forhandlingerne om en ny vækstpakke mødes med krav fra opposition på begge sider om at videreføre eller videreudvikle den eksisterende ordning.

- Analysen undergraver imidlertid ikke argumentationen for at fastholde og udbygge Boligjobordningen - snarere tværtimod, lyder en kommentar fra afdelingschef Frank Korsholm i Håndværksrådet.

Fald skyldes krisen

Rockwoolfondens analyse viser, at det sorte arbejde er faldet i perioden 2009-2012, og i dag fylder mindre end i 2008. Den sorte økonomi fyldte i 2012 2,2 procent af bruttonationalproduktet, hvilket svarede til en markedsværdi på 40 mia. kroner. Det er et fald fra 2,8 procent af BNP i 2008.

Forskningsenheden mener imidlertid, at faldet alene skyldes krisen og ikke indførelsen af håndværkerfradraget i 2011 og heller ikke topskattelettelserne via den såkaldte forårspakke i 2010.

- Vi har analyseret, om faldet i det sorte arbejde kan tilskrives disse tiltag. Den korte version af svaret er nej, siger professor Søren Leth-Petersen fra Økonomisk Institut ved Københavns Universitet. Han har været deltager i forskningsenhedens projekt om sort arbejde.

Andelen er faldende

Ifølge analysen er andelen af håndværksuddannede mænd, der har arbejdet sort, faldet fra 63 procent i 2010 til 59 procent i 2012. Når man i analysen alligevel når frem til, at faldet ikke skyldes Boligjobordningen skyldes det, at også andre brancher har oplevet et fald i sort arbejde i perioden.

Det er håndværkere inden for bygge og anlæg, som ifølge analysen især må forventes at blive påvirket af skattefradraget, idet omkring 94 procent af fradragene er faldet inden for kategorien vedligeholdelse af egen bolig.

Forventningen er, at disse håndværkere øger deres formelle arbejdsudbud og sænker deres sorte arbejdsudbud i højere grad end i andre brancher. Det er imidlertid ikke sket.

“Faktisk har netop de områder, som var målet for Boligjobordningen, på ingen måde tabt markedsandele inden for den sorte sektor", hedder det i analysen, som er baseret på telefoninterviews med 1.900 personer over fire år.

Færre efterspørger sort

Både Håndværksrådet og Danske Malermestre har inden for den seneste måned offentliggjort medlemsundersøgelser, som begge fortæller, at Boligjobordningen reducerer efterspørgslen efter sort arbejde.

I Håndværksrådet svarede 68 procent af byggevirksomhederne, at de mener, at håndværkerfradraget reducerer sort arbejde. Tilsvarende oplever 74 procent af malermestrene, at der efterspørges mindre sort arbejde.

- Der behøver ikke at være en modsætning mellem Rockwoolfondens analyse og vores undersøgelse, siger Frank Korsholm fra Håndværksrådet.

- Boligjobordningen har i stort omfang skabt mere nyt arbejde. Der er i høj grad tale om arbejde, der ellers ikke var blevet udført, som nu gennemføres i kraft af håndværkerfradraget. Dem, der arbejder sort, vil blive ved, Boligjobordning eller ej, og det er måske arbejde i lidt større størrelsesorden på 100.000 kroner eller mere, som udføres sort og som et fradrag på 15.000 kroner desværre ikke gør noget ved. Derfor mener vi faktisk, at der er gode argumenter for at hæve fradraget til 40.000 eller 50.000 kroner. Så ville man virkelig kunne reducere det sorte arbejde. Hvis ordningen derimod forsvinder, så forsvinder også de ekstra hvide job, som den skaber, vurderer Frank Korsholm.

Direktør i Danske Malermestre Ole Draborg er overrasket over Rockwoolfondens konklusion.

- Det lyder meget mærkeligt. Vi er ikke i tvivl om, med meldingerne fra medlemmerne, at der flyttes arbejde fra sort til hvidt - ikke mindst i en branche som vores, hvor lønnen udgør en relativ stor andel af den samlede pris. Vi er heller ikke i tvivl om, at det virkelig ville batte, hvis man øgede fradraget. Det viser de svenske erfaringer, siger Ole Draborg.

81 procent af malermestrene svarer i medlemsundersøgelsen, at en fjernelse af håndværkerfradraget vil føre til omsætningsnedgang.

Dansk Byggeri har tidligere lavet beregninger, som viser, at Boligjobordningen skaber cirka 5.000 job om året.

Læs dagens Leder og Debat.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109