23948sdkhjf

10 mio. til kontrol på byggepladser

3F opprioriterer arbejdet med at finde og overenskomstdække udenlandske byggefirmaer
Byggegruppen i 3F intensiverer nu indsatsen imod social dumping og arbejdet for overenskomstdækning af udenlandske virksomheder.

Byggegruppens bestyrelse har bevilget i alt 10 mio. kroner over to år til en skærpet indsats for at skabe ordnede forhold på danske byggepladser.

Beslutningen er en følge af forårets overenskomstforhandlinger, hvor det ikke lykkedes at komme igennem med krav om, at Dansk Byggeris medlemmer alene må anvende overenskomstdækkede underentreprenører. Allerede i forbindelse med overenskomstindgåelsen udtalte Byggegruppens formand Peter Hougård Nielsen, at fagbevægelsen derfor ville blive nødt til at øge indsatsen for lige vilkår.

- Vi søgte øget tryghed gennem overenskomsten. Det fik vi desværre ikke. Heldigvis har regeringen fokus på social dumping, og den forstærkede myndighedsindsats har fået flere af de udenlandske virksomheder til at anmelde sig til RUT-registret. Det er imidlertid langt fra nogen garanti for, at virksomhederne har orden i tingene. Der er blot tale om en registrering af, at de er her. Men det er et stort fremskridt, at de udenlandske firmaer nu føler sig presset til at lade sig registrere, for det betyder, at vores afdelinger får et bedre redskab til deres opsøgende arbejde, og det arbejde speeder vi op, siger Peter Hougård Nielsen.

Stor udfordring

Bevillingen fra Byggegruppen skal anvendes til lokal og regional aktivitet, så man får kontakt med de udenlandske virksomheder og får tegnet overenskomster. Bevillingen er udformet på en måde, der garanterer, at der kommer ekstraindsats for pengene.

- Det er en kæmpemæssig udfordring, og der er ikke noget der tyder på, at den er blevet mindre som følge af krisen. Vi ønsker fair og lige vilkår på det danske arbejdsmarked. Det er hårdt arbejde, men det er nødvendigt arbejde - både af hensyn til vores medlemmer men også af hensyn til danske virksomheder, siger Peter Hougård Nielsen.

Han understreger, at man ikke kun går efter de virksomheder, der er anmeldt til RUT.

- Dem ved vi nu hvor er, men der er fortsat mange virksomheder, der ikke lader sig registrere og som så at sige skal findes derude, blandt andet gennem tip fra medlemmer og borgere, og dem, der prøver at gemme sig, har formentlig en del at skjule, siger han.

Det senest offentliggjorte tal for anmeldte virksomheder i RUT er fra marts i år og lyder på 1.315 virksomheder, hvoraf de 621 er polske. I alt har de udstationerende virksomheder anmeldt, at de har 4.861 personer med i Danmark. I marts i fjor var der anmeldt 887 virksomheder i RUT-registret.

Ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside er der derudover 4.100 udenlandske statsborgere i Danmark med en lønindtægt inden for bygge- og anlægsbranchen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093