23948sdkhjf

Ambitiøs plan binder en by sammen

Ny stor bolig- og klimaplan med fondsmillioner i ryggen er både eksperiment og forebyggelsesprojekt. I kokkedal mødes initiativet med begejstring af lokale beslutningstagere og boligforeningsfolk
Vand er flydende, men kan kontrolleres. Mennesker er i fast form og kan være svære at styre.

Det oplever man af og til i nordsjællandske Kokkedal. Men at et indbydende udemiljø og behagelige omgivelserne kan afhjælpe mange problemer, er også et faktum.

Fredensborg Kommune, Realdania, Lokale- og Anlægsfonden og de almene boligselskaber har indledt et samarbejde for at vise, hvordan håndtering af regnvand og oversvømmelser kan kombineres med at skabe rekreative værdier og nye aktive steder, hvor borgere kan mødes.

Det ambitiøse klima-, anlægs- og boligprojekt skal med andre ord gøre vandet til ven og ikke fjende, samt afhjælpe flere boligsociale problemer. Eller som Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, forleden formulerede det ved et pressemøde om projektet:

- Jeg håber, der bliver gjort plads til mange turistbusser, for dette bliver en attraktion og et forbillede for mange andre kommuner, og sikkert også planlæggere og rådgivere fra andre lande.

I mange lag

Men skybrudsforebyggelse er kun toppen af isbjerget. Plan- og klimachef Christian Ibsen, Fredensborg Kommune, er mindst lige så begejstret for, at der skal gøres noget ved bebyggelserne, og at nye grønne tiltag kommer til at gå hånd i hånd med tiltrængte boligrenoveringer.

- Vi kommer til at arbejde med klima, med natur og miljø, og de boligsociale aspekter, der tilsammen vil omdanne hele området, siger Christian Ibsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Som eksempel giver han skolerne, der med deres store tage giver meget vand ned igennem bebyggelserne. Måske bliver flere grønne tage løsningen.

Frem i lyset

Med på rundvisningen i projektområdet var også Lina Thieden, direktør i Fredensborg Kommunes forvaltning for børn, kultur og sundhed. Hun siger:

- Projektet får bundet byen sammen på en helt ny måde, så der kommer et tiltrængt løft og nogle udearealer, hvor børn og unge og byens øvrige borgere kan være. Det er tiltrængt. Det er jo et dejligt område, og det handler om at få det frem i lyset, siger hun til Licitationen.

Alle er klar

Kokkedal er kendt for flere sociale problemer og skævvridninger og har en stor koncentration af beboere med anden etnisk herkomst end dansk.

Lina Thiden er på ingen måde urolig over det, der skal ske, selv om projektet er stort og har mange facetter.

- Tværtimod. Folk er meget parate til at samarbejde og til at få bundet nogle af de mange projekter sammen. Forleden indviede vi et nyt cafébibliotek, og om 14 dage åbner vi en ny ungdomsklub. Og man kan sige, at det at lave udendørs faciliteter, mødesteder, idrætsfaciliteter, det er jo kun med til at understøtte de fælles bestræbelser på at gøre området endnu mere attraktivt. Der er ingen bekymring overhoved, kun glæde. Vi skal finde andre måder at gøre tingene på. Det er jo et eksperiment, og det er det, der gør det spændende, siger hun.

Hun glæder sig over, at både fondene Realdania og Lokale- og Anlægsfonden har lagt så mange penge og kræfter i Kokkedel, som de har.

- Vi kunne som kommune aldrig løfte projektet alene. Derfor er det skønt at både boligselskaber, kommune og fonde har så store ambitioner, som de har, siger hun om projektet, der som budget for realisering af visionen har afsat ikke mindre end 118 mio. kr.

Heraf bidrager Realdania med 44,5 mio. kr., Fredensborg Kommune med 33,6 mio. kr., Lokale- og Anlægsfonden med 5 mio. kr., mens den resterende del finansieres gennem de almene boligselskaber.

Et stort løft

De betydelige investeringer skal ses i lyset af, at projektet supplerer og spiller sammen med de igangværende og kommende renoveringer af de almene bebyggelser. Ser man derfor på de samlede investeringer i området, vil der være tale om en totalinvestering i Kokkedal på over 600 mio. kr.

Formand Marianne Lundberg for Ab Hørsholm Kokkedal, siger:

- Sammen med renovering af vores boligafdelinger er det særdeles positivt, at vi kan være med til at iværksætte initiativer, som tager hånd om de klimamæssige udfordringer, som har betydet store oversvømmelser. Og at vi så i samme moment får givet Kokkedalområdet et gevaldigt løft, er jo helt fantastisk.

Byggechef Per Bro i Boligforeningen 3B, der administrerer Egedalsvænge, siger i en pressemeddelelse, udsendt da projektet gik ind i den indledende fase:

- I den forestående renovering har vi fokus på klimatiltag, for eksempel isolerer vi facaderne, etablerer solceller og ser frem til at arbejde med vandløsninger på udearealerne. Det alene er en stor investering.

Forankret hos borgerne

Samarbejdet bygger videre på konkrete lokale initiativer båret frem af borgerne i Kokkedal.

Borgerne i de oversvømmelsesramte byområder har samtidig efterspurgt tekniske vandløsninger for at kunne sove trygt om natten igen. Kernen i dette projekt er at forene vandløsninger og fælles aktivitets- og mødesteder til glæde og gavn for alle, der færdes i Kokkedal.

Første fase af den tværfaglige konkurrence forventes igangsat april 2012 og anden fase august 2012. Endeligt resultat og offentliggørelse forventes med udgangen af november 2012. Det forventes, at vinderprojektet vil blive viderebearbejdet og behandlet frem til sommeren 2013, hvorefter realisering kan påbegyndes.

Kommunen holder borgermøde om projektet 25. januar på Fredensborg Rådhus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094