Materialerne skal sikre lavt varmetab
Ny type betonelement muliggør blandt andet mere isolering på den samme plads
Derfor skal fremtidens huse bygges med materialer, der sikrer lavt varmetab og uden kuldebroer.
Fårup Betonindustri ved Randers er begyndt at fremstille såkaldte højisolerede betonelementer, Hibe.
De nye betonelementer produceres på Fårup Betonindustri i Fårup ved Randers, som har haft licens til Hibe siden 2010.
De er udviklet af Klaus Nielsen Rådgivende Ingeniørfirma og består af en seks cm tyk betonbagplade, der sammen med integrerede søjler og bjælker udgør husets bærende kerne.
Udenpå er en polystyrenisolering, samt en mineraluldsisolering der virker som brandisolering. Yderst er elementerne grundpudsede og klargjorte til montage.
Elementerne samles på pladsen, inden bygningen slutpudses. Alt dette udføres uden brug af stilladser.
- Den slanke betonkonstruktion på seks cm i tykkelsen muliggør mere isolering på den samme plads, forklarer salgschef Henrik Andersen fra Fårup Betonindustri om det nye produkts konstruktion og forbedrede isoleringsevne.
Det var i 60rne, at forbruget af betonelementer for alvor tog fart. Det har udviklet sig meget siden, siger arkitekt Brian Andersen fra Randers Arkitekten, der har specialiseret sig i at designe og konstruere lavenergihuse.
Nye teknologier
Brian Andersen oplever en stigende efterspørgsel efter alternative materialer, der lever op til de nye krav i lavenergiklasse 2020.
Han fremhæver, at det er godt, at udviklingen nu har givet et nyt produkt, hvor man tager flere gode kendte byggemetoder og kombinerer dem på en ny måde.
Danmark har vedtaget det mest skærpede regelsæt i EU, og for at leve op til det, er et produkt som Hibe godt at anvende sammen med andre nye teknologier.
Brian Andersen mener, det er et materiale, bygherrer og arkitekter let kan tage til sig og i realiteten begynde at anvende i dag.
- Bygger du et hus i Hibe-elementer i kombination med for eksempel solfangere, solceller, jordvarme o.l., vil det give dig mulighed for at få et flot designet funkishus med et forbrug på nul kroner i el og varme og byggetiden er kort og er mere uafhængig af vind og vejr.