23948sdkhjf

Grønt center vil være forud for sin tid

Green Solution House, har netop opnået finansiering og skal opføres på Bornholm efter cradle to cradle-principperne. Arkitekter fra 3xN designer
- Når Green Solution House står færdigt, skal det vise the state of the art, det ypperste inden for grønne løsninger – det er vores ambition. Samtidig bliver huset designet så det kontinuerligt kan præsentere de nyeste forbedringer og løsninger.

Sådan lyder det fra projektleder, arkitekt Kasper Guldager Jørgensen, chef for 3XN’s grønne innovationsenhed, GXN.

Og det han taler om er et eksperimenterende viden- og konferencecenter på Bornholm, der ifølge folkene bag, vil sætte Danmark på verdenskortet for grøn arkitektur.

Green Solution House, har nu opnået finansiering og skal opføres på Bornholm. Centerets gennemførte grønne og bæredygtige arkitektur forventes at tiltrække markant flere erhvervsturister til øen, og viser, at arkitektur kan blive en væsentlig kilde til mere grøn vækst.

Alt bør genbruges

Det 4.500 kvm store viden- og konferencecenter vil tage begrebet bæredygtighed til nye dimensioner og er samtidig et af de første byggerier i Europa, der bygges inspireret af cradle to cradle principperne, et såkaldt kredsløbsdesign, hvor al spild og belastning af naturen er bandlyst.

Så vidt muligt kan alle anvendte byggematerialer enten genbruges eller nedbrydes biologisk, ligesom særlige affaldssystemer sikrer, at også det daglige forbrug enten genbruges eller komposteres. Solcelleanlæg bidrager til energiforsyningen, og der produceres økologisk frugt og grønt til gæsterne i en række integrerede væksthuse, hvor regnvandet opsamles og bygningens brugsvand genanvendes.

- Der er kæmpe potentialer i grønne materialer og teknologier - både økonomisk og miljømæssigt. Med projektet viser vi verden, at vi kan skabe en bæredygtig arkitektur uden at gå på kompromis med den æstetiske kvalitet, som dansk arkitektur også er kendt for, siger Kasper Guldager.

Huset kan udvikle sig

Green Solution House er et centralt element i Bornholms "Bright Green Island"-strategi, der forventeligt ikke blot giver en øget eksponering af dansk arkitektur, men også højere omsætning for handelslivet og nye arbejdspladser.

For Kasper Guldager Jørgensen er det hverdag at tænke i alternative baner, såsom, hvordan svampe kan bruges som isolering, eller hvordan alger kan bruges som solafskærmning. Derfor glæder det ham, at Green Solution House løbende får lov at udvikle sig i takt med at nye opfindelser kommer til.

- Det bliver en dynamisk bygning, “et demonstratorium", som han med et rigtigt arkitektudtryk kalder det kommende byggeri.

Alt bliver kortlagt

Gæsterne skal blandt andet opleve at regenerere energi i stedet for bare at forbruge samt at bidrage til at rense og ikke forurene vandet.

- Vi arbejder på en registrering af den enkelte gæsts forbrug og bidrag lige fra de ankommer med fly eller færge og transporterer sig til hotellet, siger Kasper Guldager.

- Vi kortlægger alt, hvad vi bruger, og hvordan vi designer byggeri og bæredygtighed. Og gør os klart, hvad der kan være en showstopper: Hvad kan vi tillade, hvad kan vi ikke tillade? Hvad kan med tiden forbedres? Vi går ikke på kompromis med vores mål, men vi kan acceptere en løsning dag 1, som nok ikke er optimal, men hvor vi kender forbedringsmulighederne. Det kunne være omkring energi, hvor vi fra starten måske kun kan generere 20 procent af det faktiske energibehov, siger han.

GXN består af et tværfagligt hold af arkitekter, designere og ingeniører. Afdelingen har i alt 11 forskningsprojekter og er samtidig en aktiv medspiller i alle tegnestuens projekter
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109