23948sdkhjf

Nyt EU-udbudsdirektiv er for dårligt

Dansk Erhverv kalder EU-forslag "skuffende" og langer samtidig kraftigt ud efter, at regeringen fjerner udbudskrav i kommunerne [b][/b]
Dansk Erhvervs chef for "offentlig/privat", Jakob Scharf, anklager EU-Kommissionen for at "forpasse en åbenlys chance for at lette udbudsprocessen" med udkastet til et nyt udbudsdirektiv:

- Der er brug for langt mere fleksible rammer og øget dialog. Forslaget trækker i en helt forkert retning. Det er uambitiøst og burde være langt mere fleksibelt. Kommissionen havde virkelig en gylden mulighed for at ændre på de grundlæggende præmisser for udbud i EU, men desværre lader de den løbe ud i sandet. EU-udbud er i mange tilfælde blevet synonym med et omfattende bureaukrati og høje transaktionsomkostninger, siger Jakob Scharf. Han mener derfor, at der er behov for at skabe mere fleksible og enkle rammebetingelser for offentlig-privat samarbejde:

- Vores vurdering er desværre, at direktivudkastet ikke reducerer de store transaktionsomkostninger ved udbud, som EU-Kommissionen ellers selv har været med til at dokumentere. EU-udbud er i mange tilfælde så komplicerede, at mindre og mellemstore virksomheder har virkelig svært ved at deltage. Der er derfor behov for nye regler som i højere grad åbner offentlige indkøb op for dem. Men det adresserer Kommissionen desværre slet ikke i direktivforslaget, siger Jakob Scharff.

Konkrete forslag

Dansk Erhverv efterlyser, at regeringen lægger særlig vægt på følgende områder:

Ÿ Tærskelværdierne bør hæves, så de administrative byrder for erhvervslivet bliver færre.

Ÿ Der bør være bedre adgang til dialog og forhandling – blandt andet gennem konkurrencepræget dialog, udbud efter forhandling og innovative partnerskaber.

Ÿ Andre og mellemstore virksomheder skal have bedre adgang – blandt andet bør der indføres obligatorisk krav til opsplitning af store aftaler.

Ÿ De nuværende minimumstidsfrister bør fastholdes.

Dansk Erhverv langer også kraftigt ud efter regeringens forslag om at fjerne den faste målsætning for antallet af udbud i økonomiaftalen med kommunerne:

- Forslaget er et tegn på, at regeringen ikke har forstået, at private leverandører kan være løsningen på kommunernes økonomiske problemer. Presset på den offentlige økonomi er gigantisk. Derfor er det utrolig ødelæggende, at regeringen vil fjerne udbudsmålsætningen.

- Hvis regeringen virkelig mener noget med det, når de siger, at de vil have vækst og skabe arbejdspladser, så er de nødt til at sætte sig et mål for konkurrenceudsættelsen. Ellers fjerner de al investeringslyst og alle incitamenter i det private erhvervsliv, siger Jakob Scharf.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094