23948sdkhjf

Dom ryster arkitekter

Friis & Moltke er ked af, at firmaet mister ret til renovering og udbygning af egne bygningsværker – lignende sag på vej i Skanderborg
Friis & Moltke A/S er rystet, efter arkitektvirksomheden er blevet ramt af en kendelse fra Klagenævnet for Udbud, der den 3. januar afgjorde, at udbuddet på en opgave, som firmaet havde på en udbygning af Thisted Gymnasium og HF-kurser, var ulovlig.

Årsagen var, at bygherren ikke havde udbudt den i en licitation, så alle kunne byde. Kontrakten er erklæret ugyldig og skal ophøre per 1. marts.

Sagen er meget principiel. Og der er en lignende sag med Friis & Moltke på vej i Klagenævnet. Her handler det om en byggeopgave på Skanderborg Gymnaium, der som gymnasiet i Thisted oprindeligt er tegnet af Friis & Moltke.

Den udbudsform, der er brugt både i Thisted og Skanderborg, er en slags undtagelsesregel, som har gjort, at kun Friis & Moltke fik tilbudt opgaven.

Regel-baggrunden for det er hentet i udbudsbekendtgørelsen, hvor der står, at en kontrakt af tekniske eller kunstneriske grunde eller af årsager, der vedrører beskyttelsen af enerettigheder, kan overdrages til én bestemt økonomisk aktør.

Egne værker

I praksis betyder det, at det kan være lovligt for en bygningsejer at hyre det arkitektfirma, der eksempelvis har bygget den oprindelige bygning, til en renovering eller udbygning, hvis bevarelsen af særlige arkitektoniske værdier taler for det.

Andre kalder det en beskyttelse af ophavsretten. Men det argument har Klagenævnet fundet ikke holdt i Thisted-sagen.

Og det frustrerer arkitekt maa Mogens Husted Kristensen fra Friis & Moltke A/S.

- Vi er meget kede af den her kendelse og mener, at den er lodret forkert. Både i forbindelse med Thisted Gymnasium og HF-kurser og Skanderborg Gymnasium, der er anerkendte som bygningsværker med særlige arkitektoniske værdier – sidstnævnte er endda med i arkitekturkanonen, taler vi om unikke bygninger fra Friis & Moltke, som kræver særligt indsigt i forbindelse med både renovering og udbygning. Derfor vil den slags opgaver ifølge både vores og vores bygherrers vurdering høre under undtagelsesreglen. Så det er en frustrerende kendelse i forbindelse med det konkrete rådgivningsarbejde, men det er også principielt forkert i forhold til beskyttelse af de arkitektonisk vigtige bygningsværker i Danmark, siger Mogens Husted Kristensen.

Det er firmaets egen arbejdsgiverorganisation Danske Ark, der har sat sagen i gang sidste sommer, hvor den klagede til Klagenævnet over, at opgaven ikke var sendt i udbud.

Efter et halvt års behandling er Klagenævnet for udbud så nået frem til en afgørelse.

Og kendelsen giver uden forbehold Dansk Ark medhold.

Entydig afgørelse

Det er en meget entydig afgørelse, der konkluderer, at ordregiveren Thisted Gymnasium og HF-Kurser havde handlet ulovligt, men som noget helt nyt brugte Klagenævnet for Udbud nogle nye sanktionsmuligheder, der vil have både store økonomiske og juridiske konsekvenser blandt andet mellem ordregiver og arkitektvirksomheden.

De nye hårde sanktioner er blevet mulige med den nye såkaldte Håndhævelseslov.

Hos Friis & Moltke skaber kendelsen stor forvirring. Bygherren skal opsige kontrakten med firmaet den 1. marts. Men ingen ved helt, hvad der konkret skal ske med det igangværende byggeri i Thisted.

Friis & Moltke er ikke afklaret omkring, hvad de vil foretage sig. Opgaven i Thisted er på godt to mio. kroner, og arkitektfirmaet vil få et økonomisk tab, men ved ikke på hvor meget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094