Dræbt polak uden livsforsikring
Afdød polsk medarbejders arbejdsgiver har ikke indbetalt pensionsbidrag
Den 54-årige blev onsdag dræbt, da et støttetårn til at holde en forskalling væltede ned over ham fra stor højde.
Ulykken skete i bunden på Helsingør Værfts gamle tørdok, der er ved at blive omdannet til maritimt museum. Det er E. Pihl & Søn A/S, der er hoved- og råhusentreprenør. En del af betonarbejdet er imidlertid sendt videre til det polske byggefirma Kormal, hvor den 54-årige var ansat.
Faglig sekretær Rasmus Kreutzmann fra 3F Frederiksborg oplyser, at fagforeningen besøgte byggepladsen i tirsdags og netop havde konstateret, at der ikke er indbetalt pensionsbidrag til PensionDanmark og heller ikke feriepenge og søgnehelligdagsbetaling.
- Jeg var netop ved at skrive en henvendelse til forbundet om at begære et såkaldt 48 timersmøde for at få belyst forholdene for det polske firmas medarbejdere, da jeg fik meddelelse om, at en af de ansatte var slået ihjel ved en arbejdsulykke. Det polske firma har arbejdet på opgaven siden september, og hvis der var indbetalt til pensionsordningen, ville den nu dræbte have været omfattet af pensionsordningens forsikring. Ulykken er i sig selv dybt tragisk, men hvis manglende overholdelse af overenskomsten betyder, at hans efterladte også snydes for erstatning, så er det ekstra alvorligt, siger Rasmus Kreutzmann.
Ingen undskyldning
PensionDanmark kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men oplyser, at dødsfaldsdækningen normalt er på 500.000 kr. med aftrapning fra det 45. år. I et særligt udlændingeprodukt til firmaer, der er meget kort tid i Danmark, er dødsfaldsdækningen på 100.000 kroner.
Pihls projektchef på museumsbyggeriet Jeppe Jeppesen siger til Licitationen, at han ikke har hørt om, at der ikke skulle være indbetalt pensionsbidrag fra Kormals side.
- Jeg har også forstået, at der skulle være et 48 timers møde på vej, men jeg har endnu ikke hørt noget, siger han.
Han oplyser, at han torsdag har fået bekræftet, at det polske firma og dets medarbejdere er omfattet af polsk forsikring uden dog at kende den i detaljer.
Han oplyser, at den pågældende har arbejdet på museumsprojektet siden slutningen af november.
Pihls administrerende direktør, Halldór P. Ragnarsson, kalder ulykken for dybt tragisk.
- Der er ingen undskyldning, når der sker så alvorlig en ulykke, men det burde ikke kunne lade sig gøre, at et solidt tårn på 1,60 gange 2,50 meter skulle kunne vælte på grund af hård blæst og slet ikke, når det har stået i bunden af en dyb tørdok, men vi må desværre konstatere, at det væltede og ramte en person.
- Vi skal naturligvis nu gennemgå, hvad der skete og tage vores forholdsregler, så der ikke sker nogen tilsvarende igen, siger han.
Kormal er indmeldt i Dansk Byggeri 1. oktober 2011.
AT undersøger
Tilsynschef Hasse Mortensen fra Arbejdstilsynet oplyser, at man fortsat undersøger de nærmere omstændigheder omkring ulykken. Det står dog klart, at der har været udleveret brugsanvisning til opstilling af støttetårnet på polsk.
Nu skal det undersøges, om den er fulgt og hvilken instruktion den pågældende medarbejder har modtaget.