23948sdkhjf

Den omvendte verden

Der går næppe nogen dag uden at politikerne bebrejder de private virksomheder, at de ikke tager tilstrækkeligt med lærlinge. Tusinder af unge, ikke mindst i byggesektoren, står i øjeblikket i praktikpladskø uden udsigt til andet end den surrogatuddannelse, som skolepraktikken udgør.

Samtidig er der endnu en gang præsenteret en undersøgelse, der viser, at det især er de mindre virksomheder, der påtager sig ansvaret for uddannelsen af de unge. Det var da heller ikke noget problem tidligere, hvor netop de små danske virksomheder arbejdede som underentreprenører på de store byggeprojekter, såvel private som offentlige. Hvad de store - hovedentreprenørerne - manglede i lærlinge, blev mere end rigeligt opvejet af de mindre virksomheder. Den symbiose fungerede perfekt, og der var masser af uddannelsespladser.

Idag er situationen en anden. Ganske vist bruger de store hovedentreprenører fortsat underentreprenører, men i forhold til tidligere er der tale om udenlandsk arbejdskraft i rollen som underentreprenører, og dermed går de mindre danske virksomheder glip af de opgaver, der kunne danne mulighed for at skabe de nødvendige uddannelsespladser.

Det er simpelthen for sølle, når regeringen nægter at se kendsgerningerne i øjnene. Med den ene hånd fjernes praktikpladspræmieringen, og med den anden hånd tildeles de offentlige bygge- og anlægsopgaver til virksomheder, der anvender udenlandsk arbejdskraft.

Det er urimeligt og dobbeltmoralsk, når politikerne bebrejder virksomhederne, at de ikke opretter uddannelsespladser, når de samtidig ikke sikrer, at der er noget at sætte de unge til.

Så hjælper det fedt, at der indføres sociale klausuler, når disse klausuler bruges til at søge efter lærlinge, der mestrer engelsk eller tysk i en sådan grad, at de kan uddannes på sproget. Det er ikke mange unge, der med en folkeskoleuddannelse kan leve op til de krav, næppe heller mange med en gymnasieuddannelse. Det næste bliver vel, at der stliles krav til lærlingene om, at de skal kunne polsk eller litauisk for at få en læreplads.

Vi mangler politikere med det nødvendige mod til at sige direkte til byggesektoren og de unge, at den globale udvkling med EU’s indre marked for både varer og arbejdsydelser gør det illlusorisk at have en stor dansk byggesektor med dansk arbejdskraft med mindre da danske byggearbejdere er villige til at arbejde på samme vilkår som østeuropæerne.

Det er nemlig den vej, det går
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095