Kommunerne får frit spillerum
Konkurrence er ifølge regeringen vigtig for de private virksomheder, men ikke for den offentlige sektor
Med loven fik den daværende minister bemyndigelse til at fastsætte regler om, at kommunalbestyrelser og regionsråd skal konkurrenceudsætte nærmere fastlagte opgaver helt eller delvis. Samtidig indeholdt lovændringen en række betingelser for konkurrenceudsættelsen:
- Det fremgik af lovforslaget, at hjemlen til at fastsætte regler om konkurrenceudsættelse alene ville blive anvendt, "hvis det ikke lykkedes at indgå en aftale med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om øget konkurrenceudsættelse, eller hvis kommunerne ikke lever op til de aftalte mål". Bemyndigelsen er ikke udnyttet, bemærker Margrethe Vestager.
Fremmer brug af OPS
Hun understreger, at regeringen ønsker at fortsætte og videreudvikle samarbejdet mellem offentlige og private aktører, hvorfor regeringen vil søge at indgå en aftale med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om at fremme Offentligt-Privat-Samarbejde og innovation gennem øget brug af konkurrenceudsættelse:
- Imidlertid ønsker regeringen ikke at pålægge kommunerne og regionerne en pligt til at konkurrenceudsætte bestemte opgaver. Det skal være op til den enkelte kommune og region selv at vurdere, om det inden for lovgivningens rammer i øvrigt er hensigtsmæssigt at konkurrenceudsætte en opgave. Lovforslaget falder således i tråd med regeringens vision om en kommende reform med fokus på tillid, ledelse, faglighed og afbureaukratisering i kommunerne og regionerne, noterer ministeren, der i øvrigt mener, at "der er ingen økonomiske eller administrative konsekvenser forbundet med lovforslaget".
Brug for lille skub
Administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri kalder regeringens lovforslag for "en skidt idé:
- Der er brug for mere konkurrenceudsættelse ikke mindre. Pligten til at konkurrenceudsætte var en af de måde, man kunne presse kommuner, der ikke var så villige til at udbyde opgaver, til at konkurrenceudsætte mere. De fleste kommuner har fokus på at optimere driften optimalt, men der er fortsat kommuner, der har brug for et lille skub. Ellers går det ud over effektiviteten og dermed skatteborgernes penge, siger Lars Storr-Hansen til Licitationen.
Brug for det modsatte
Formanden for Håndværksrådet, Niels Techen, advarer mod konsekvenserne af forslaget, og peger på, at der ikke er behov for mindre konkurrenceudsættelse, men det modsatte:
- At overlade det til kommunerne selv at bestemme, om de vil konkurrenceudsætte opgaverne, har vi desværre set alt for mange dårlige eksempler på. Det er påfaldende, at politikerne har meget travlt med påstande om, at manglende konkurrence i det private erhvervsliv fører til dyrere varer og serviceydelser for forbrugerne. Men når det gælder den offentlige sektor, vil de med vold og magt fastholde et monopol på ydelserne. Det gælder ikke mindst ydelser, som landets mange private virksomheder i håndværkssektoren og den grønne sektor lige så godt og billigere ville kunne løse med succes, og dermed skabe den vækst, som samfundet har så hårdt brug for, siger Niels Techen til Licitationen.