Kommuner bør gøres fri af anlægsloft
Et svagt offentligt forbrug bør modsvares af øgede offentlige investeringer, mener AE-rådet
Sådan lyder opfordringen i en prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
AE-rådet forventer en samlet vækst i 2012 på bare 0,3 procent, og det er langt mindre end regeringens bud på en vækst på 1,5 procent.
- Hvis det offentlige forbrug fortsat hænger i bremsen, og det er der meget, der tyder på, så bør kommunerne have lov til at bruge penge på de grydeklare investeringer, som ellers vil blive udskudt på grund af anlægsloftet, siger AE-rådets chefanalytiker, Frederik I. Pedersen.
På grund af økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening er kommunerne under ét underlagt et loft på anlægsudgifterne i 2013 på 15,5 mia. kroner. Det er ca. 2,5 mia. kroner mindre end kommunerne har meldt ind, de har projekter og penge til.
Frederik I. Pedersen mener, at når man får tal for det offentlige forbrug i tredje kvartal 2012, får man en god indikation på, om det er nødvendigt fortsat at holde igen på investeringerne for at holde sig inden for budgetbindingerne fra EU.
- Hvis vi skal op og ramme budgettet for 2012, kræver det urealistisk høje vækstrater i resten af året, og det er der altså ikke noget, der tyder på, mener Frederik I. Pedersen.
- Der er desværre risiko for, at det offentlige forbrug fortsat vil være lavt også i den tid, vi kan se frem. Hvis det ikke modsvares af øgede offentlige investeringer, vil vi komme til at mangle vækst og beskæftigelse fra den offentlige efterspørgsel. Det vil være dybt kritisk i en tid, hvor man ellers prøver at sparke gang i forbruget gennem offentlige investeringer - og derfor vil det være fornuftigt at frigøre kommunerne fra anlægsloftet, siger Frederik I. Pedersen.
Beskæftigelsen falder
AEs efterårsprognose er dyster læsning. Der forventes ganske vist vækst i dansk økonomi i 2013 på halvanden procent og knap to procent i 2014.
AE forventer et fald i beskæftigelsen på 10.000 personer i år og yderligere 11.000 næste år. I forhold til AEs tilsvarende prognose i marts er beskæftigelsesudsigterne nedjusteret med 23.000 personer.
Problemet er ikke mangel på penge, men derimod mangel på tillid, mener AE.
- Alene fra 2008 til 2011 har de private husholdning opsparet 400 mia. kroner, og siden april der er udbetalt godt 20 mia. kroner fra efterlønsopsparingen uden at det har givet ekstraordinært forbrug. Pengene er sat ind på bankbogen. Den økonomiske usikkerhed får såvel private husholdninger som erhvervslivet til at holde igen, siger Frederik I. Pedersen.
Dansk Byggeris netop offentliggjorte konjunkturanalyse - omtalt i Licitationen i går - forventer også fald i beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren. I forhold til 2011 forventes et fald på 3.500 personer i 2012 og yderligere 3.000 næste år.