23948sdkhjf

Anlægsgartnere kan også håndtere sorg

Odense Kommune har udliciteret driften af to store kirkegårde til Skælskør Anlægsgartnere A/S, og samarbejdet fungerer fortrinligt
Det er et stort varmt smil, der møder den udsendte på en gårdsplads lige ved Assistens Kirkegård i Odense. Her er det driftsleder Janne Sørensen fra firmaet Skælskør Anlægsgartner, der tager imod på en solbeskinnet tidlig forårsdag. Hun har lovet at fortælle lidt om, hvordan det er at drive en kirkegård, som ansat i en virksomhed, der kommer udefra.

- Det er jo lidt specielt at arbejde på en kirkegård, men omvendt er her utroligt smukt og dejligt, og det påvirker ens humør, når man går rundt herinde. At vi er ansat i en virksomhed udefra så at sige, betyder ikke noget, når vi ser på den daglige drift. Personligt har det for mig været en stor fordel af gå over i en privat virksomhed, erklærer hun, mens vi går ned ad stierne mellem de smukt anlagte gravpladser.

Valgte selv at skifte

- Jeg valgte selv at søge over i det private, og det skete inden opgaven her kom. Og det har jeg ikke fortrudt, siger hun med overbevisning. Hun og knap 20 medarbejdere fra Skælskør Anlægsgartner plejer og passer Assistens Kirkegård og en anden stor kommunal kirkegård i Odense, som var det deres egen have.

Firmaet overtog driften af kirkegården den 1. januar 2009 efter at have vundet opgaven i et udbud. Der er 32 hektar areal på kirkegården, så der er nok at se til,

- Vi skal jo holde kirkegården smuk, så det hele tiden er et rart sted at komme, også selvom anledningen kan være trist for mange besøgende. Men smukke og fredfyldte omgivelser er vigtige, og det er netop det, der driver værket her hos os, siger hun.

Vi kommer til et sted, hvor Niels Andersen, anlægsgartner og medarbejder i samme firma er ved at forberede en gravplads til en kommende begravelse. Også han stiller med et smil og man kan mærke at tonen er let og hyggelig mellem de to. Men der er en naturlig grænse, som ikke overskrides, og det sker i respekt for de besøgende.

Udvikler anlægget

- Det er naturligvis en udfordring at passe så stor en kirkegård, men vi må sige at vi har et fantastisk samarbejde med kommunen.

Opgaven i udbudsmaterialet var særdeles godt beskrevet, og resultatet af udliciteringen er, at der faktisk er fundet midler til at gøre forskellige tiltag herinde, så vi udvikler anlægget lidt efter en nøje beskrevet plan, fortællerJanne Sørensen.

Fra træ til kunst

Et eksempel er en gammel rødbøg, som reelt skulle fældes og helt fjernes. Men i stedet fandt man ud af, at stammen kunne blive stående, og så få fik man en kunster til at lave udskæringer i den, og i dag står den som et flot symbol og et kunstværk midt i anlægget. Lavet for penge, der er fundet i forbindelse med besparelser i driften.

- Arbejdsmæssigt har vi opdelt folkene i fire grupper, som arbejder selvstændigt herinde. Det har givet en rigtig god dynamik, og et meget fint og velfungerende samarbejde grupperne imellem. Grupperne koordinere i høj grad selv indsatsen og det arbejde, der skal gøres fra dag til dag. Det er virkeligt meget positivt, og medarbejderne er glade for den måde at organisere det på, fordi det giver en slags medindflydelse, og selvstændighed i jobbet, fortæller Janne Sørensen.

Etik og moral

Et helt specifikt krav til medarbejderne på kirkegården er at man kan håndtere at pårørende i sorg henvender sig. Og det er ikke altid for at få gjort et eller andet, men måske bare lidt menneskelig kontakt og lidt tryghed, der skal til.

- Det er en klar forudsætning, at gartnerne skal kunne lide at have menneskelig kontakt, og det er noget vi spørger meget ind til, inden en ansættelse. Det er nemlig sådan, at det giver meget tryghed, når pårørende kan se en gartner arbejde i anlægget, forklarer Janne Sørensen.

Pæn omgangstone

De samme krav gælder, når det er samtalen mellem gartnerne, når de arbejder ude i anlægget.

- Hvis der skal fortælles noget sjovt, eller hvis tonen skal være lidt mere frivol, så foregår det inde på frokoststuen og ikke ude i anlægget, men det er slet ikke noget problem. Det styrer medarbejderne meget fint selv.

Et andet element er, at den gruppering vi har af medarbejderne, gør at de har et fast område i anlægget, som de passer, og det betyder at pårørende kan finde den samme gartner, og det viser erfaringen, at det giver en rigtig god følelse af tryghed for brugerne af kirkegården, siger driftslederen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11