Fleksible boliger kan udnyttes langt bedre
En hollandsk undersøgelse af 34 boligbyggerier viser et behov for, at fleksible råhuse bør skilte mere med deres muligheder. KAB har fundet inspiration
Et hollandsk udviklingsprogram af såkaldt industrielt fleksibelt udskifteligt byggeri viser, at fleksibilitet skal gøres synligt for at blive udnyttet.
I KAB, der bygger, udlejer og administrerer almene boliger, har man været inspireret af undersøgelsen, og man har med succes arbejdet med at give beboerne tilvalgsmuligheder i den enkelte bolig.
Det siger byggedirektør Rolf Andersson, KAB, der i et samarbejde med DTU Management har arbejdet med bygge- og energitiltag, der i sidste ende kan give større livskvalitet for beboerne.
Ved projekteringen af et byggeri kan der skabes forskellige muligheder for individuelle boliger, der også kan ændres efter indflytning.
De tilvalg er den mest synlige og succesfulde mulighed, både ved indflytning og senere. Oplagte eksempler er køkkener og skabe. Derimod viser danske og udenlandske undersøgelser, at fleksible konstruktioner - der mere radikalt kan ændre bygningen - kun bliver udnyttet ved indflytning og ikke senere.
Det drejer sig for eksempel om ændringer i fælles arealer, ny boligudformning, andre planløsninger og flytning af facade.
- De hollandske forsøg viser, at skal fleksibiliteten udnyttes af næste generation beboere, er der behov for en særlig vejledning om mulighederne, siger Rolf Andersson.
Bedst i renovering
Og så er der faktorer, som er svære at forudsige.
Det gælder nye familiemønstre, nye installationsmuligheder, offentlige krav og behovet for større komfort. Udfordringen er blevet taget op på forskellige måder.
- Valg af køkkenmodel, ekstra skabe, udstyr i badeværelse, farver på vægge og ekstra stik til telefon og antenne, er eksempler, lyder det fra KAB.
Men den mulighed for tilvalg har haft størst succes ved renoveringer. Ved nybyggeri er det et problem, at de første lejere er kendt på et sent tidspunkt under planlægningen.
En mere radikal måde for fleksibilitet er at indbygge muligheder for at ændre i konstruktioner og installationer. Det kan gøre det muligt at arbejde med flere boligvarianter, energioptimering og flere måder at indrette bolig på.
Den tendens falder i tråd med et debatindlæg af Arkitektforeningens direktør Jane Sandberg, som vi bragte i ArkByg 3. februar.
Her slog hun til lyd for, at bygherrer, boligforeninger, arkitekter og ejere inden renoveringer går i gang - involverer alle parter og sigter efter en merværdi, som når ud over aflæsning af elmålere.
- Renovering handler nemlig langt fra kun om energieffektivisering, teknik og optimering. Det kan være et værktøj til at sikre, at vores boliger og bygninger bliver bedre at bo og opholde sig i og imødekommer hverdagens behov. Ellers risikerer vi, at værdiskabelse forbliver på papiret frem for at vise sig i bygningen, skrev hun.