23948sdkhjf

Klage-frygt hæmmer fri konkurrence

Kommuner vælger sikre udbuds-løsninger, så de slipper for klager – Ole Sohn vil nu gribe ind
Mange af landets kommuner er så bange for at ende i Klagenævnet for Udbud, at de vælger en sikker, men også mindre udfordrende udbudsform, som betyder færre klager, men også mindre konkurrence og innovation.

Denne udvikling er nået frem til erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), der netop har oprettet en arbejdsgruppe, der skal se på problemet.

En de kommunale chefer, der har været mest aktiv med denne kritik inden for dette område, er indkøbschef i Tønder Kommune, og formand for den offentlige indkøbscentral IKA, Tom Wienke.

Han mener, at det kommunale udbudsområde er inde i en negativ og defensiv udvikling, hvor de offentlige udbydere lader sig styre af frygten for klager over udbud.

Udviklingen er både hæmmende for konkurrence og produktudvikling, men det er svært at bebrejde kommunerne, mener han.

- Kommuner er tvunget til at få tingene til at hænge sammen. Og de har hverken tid eller ressourcer til at være involveret i diverse klagersager inden for udbud, og det gør at mange af dem holder igen med at afprøve udbudsformer, der måske kan sikre bedre opgaveløsninger – men også oftere kan ende i Klagenævnet for udbud, siger han.

Bedre resultat

Tom Wienke mener, at kommunerne i højere grad burde udbyde i funktionsudbud i stedet for de mere anvendte kravspecifikke udbud på snævre detailområde.

Han mener, at i rigtig mange større opgaver vil et funktionsudbud og et muligt OPP-samarbejde give et bedre resultat.

- Der er alt for mange mindre udbud. Vi burde i højere grad bruge funktionsudbud. Eksempelvis når der skal en større veje. I princippet burde vi kunne sige, at vi ønsker en vej derfra og dertil, og den skal være færdig på det og det tidspunkt. Hvordan opgaven løses bedst i praksis, skal den bydende jo finde ud af. I dag udbyder vi opgaven i mindre gennemtænkte dele, og det kræver store kommunale ressourcer og er ingen garanti for at være den optimale løsning. Nu skal vi meget højere grad være inde i detaljerne, og det er ikke hensigtsmæssigt, siger han til Licitationen.

Tom Wienke mener, at det overordnet set er bedre, at de private firmaer, der er professionelle og specialister inde for deres område udtænker det optimale projekt i stedet for, at det skal ske i offentligt regi.

- Hvis det var flere funktionsudbud, tror jeg, at vi både fik bedre og billigere løsninger grundet mere konkurrence og innovation, da firmaer i langt højere grad kan tænke i helheder indefor deres speciale, end vi kan, siger udbudschefen.

Frygt for klagenævn

Den store bremse for den udvikling er ifølge Tom Wienke Klagenævnet for Udbud.

- Kommunerne frygter, at deres sager ender i klagenævnet. Det er tidskrævende og koster mange penge, da en kommune lige meget, om den vinder eller taber, skal betale deres egne omkostninger. Og det er ikke fair og burde ændres, siger han.

Som systemet fungerer nu, kan en forbigået entreprenør, hvad enten de har en vinder- eller tabersag uden de store omkostninger klage.

Hvis de taber, skal de kun betale deres egne juridiske omkostninger, og ikke den sagsøgte kommunes udgifter. Og det mener Tom Wienke burde ændres, ligesom det burde være dyrere at klage end de nuværende 10.000 kroner.

Om erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) vil gøre nogle af de dele, ved vi ikke.

Det var ikke muligt for Licitationen at få fat i ministeren for en kommentar.

Men har dog nedsat en arbejdsgruppe, der skal give klagesystemet et serviceeftersyn.

- Jeg har taget initiativ til, at vi nu giver det danske udbudsklagesystem et tiltrængt serviceeftersyn.

Der har længe været rejst kritik af det nuværende danske klagesystem for at hæmme konkurrenceudsættelsen af relevante offentlige opgaver. Vi har hørt kritikken og vil derfor undersøge, hvordan vi skaber et klagesystem, som understøtter samarbejdet mellem offentlige myndigheder og private virksomheder, udtaler han i en pressemeddelelse.

Arbejdsgruppen forventes nedsat i løbet af februar og vil bestå af relevante ministerier.

Både offentlige ordregivere og private virksomheder vil blive inddraget i arbejdet. Arbejdsgruppen afrapporterer til regeringen til sommer 2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078