Mest affald bliver smidt i byerne
80 procent af alt det affald, som smides uden for en skraldespand, ligger i byerne. Det viser en ny kortlægning af affald, som en række kommuner i samarbejde med Hold Danmark Rent foretager for at kunne gøre noget ved problemet
Affald avler mere affald.
Faktum er, at der ikke bare ligger lidt men meget mere affald smidt uden for skraldespandene i byerne, end der gør i for eksempel landsbyer, på stranden og på åbent land.
80 procent af det henkastede affald er i byerne, 12 procent ligger langs indfaldsvejene, mens de resterende otte procent affald ligger spredt i landsbyer, på åbent land og rekreative områder for eksempel strand og park.
Det viser den nyeste kortlægning af affald foretaget af 16 kommuner i samarbejde med organisationen Hold Danmark Rent.
Føler sig ikke hjemme
I Storbritannien foretog man sidste år en undersøgelse af folks skraldeadfærd, som viste, at mennesker smider mere affald fra sig på steder, hvor de ikke føler sig hjemme.
- Det siger jo noget om, at det er nemmere at kaste affald fra sig på steder, hvor man ikke kender og respekterer de mennesker, der opholder sig der. Det kan være en af forklaringer på, hvorfor offentlige byområder er hårdere ramt af henkastet affald end landsbyerne for eksempel er, siger direktør i Hold Danmark Rent, Anne Holm Hansen.
Fokus skaber løsninger
En ny rapport over 16 kommuners kortlægning af det henkastede affald viser, at der er god grund til at sætte fokus på problemet.
Og det er netop det, der er formålet med den kortlægningsmetode, som Hold Danmark Rent har udviklet til kommunerne.
Når kommunerne ved, hvilke typer affald der ligger hvor - og hvor meget - kan de sætte målrettet ind med for eksempel flere eller anderledes skraldespande og askebægre, de kan op- eller nedjustere oprydningen, og de kan køre skræddersyede kampagner.
Sparer penge
En udregning fra Uppsala i Sverige siger, at det koster 20 øre at fjerne et stykke skrald fra en skraldespand men hele 3,40 kr., hvis det skal samles op fra gaden.
Denne udregning kan sagtens overføres til danske forhold og viser, at der er rigtig mange penge at spare for kommunerne ved at komme problemet til livs.
Ud over kortlægningsmetoden, som giver kommunerne viden om deres egne konkrete affaldsproblemer, tilbyder Hold Danmark Rent også et netværk, hvor kommunerne kan udveksle viden og ideer med hinanden, ligesom organisationen udvikler kampagner, som kommunerne kan købe meget billigere, end de selv kan få dem lavet.