Få udlændinge i byggeriet betaler skat i Danmark
Blot tre procent af lønmodtagerbeskæftigelsen i bygge og anlæg er udenlandske statsborgere - men så er det udstationerede ikke med
Blot fire procent af alle udenlandske statsborgere med lønindkomst i Danmark er beskæftiget i bygge og anlæg, og for bygge- og anlægsbranchen er der tale om, at de udenlandske statsborgere blot udgør tre procent.
Det fremgår af en analyse, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har udarbejdet på baggrund af officiel statistik fra Jobindsats.dk og Danmarks Statistik.
Tallene står i skarp kontrast til branchens vurdering af, at omkring en tiendedel af de beskæftigede i branchen er udlændinge, primært fra Østeuropa.
- Men der behøver ikke at være en modsætning, siger chefkonsulent Henning Gade fra DA, der har udarbejdet analysen.
- Vores statistik er netop baseret på lønmodtagerbeskæftigelsen, og det betyder, at man skal være registreret som skattebetaler for at indgå. Vi ved jo, at en stor del af den udenlandske arbejdskraft i byggeriet arbejder som udstationeret fra en virksomhed i deres hjemland, og de betaler ikke skat i Danmark og er ikke med i statistikken. Det gør heller ikke enkeltmandsfirmaer, hvad enten de er arme-ben eller et reelt firma. Derfor giver statistikken netop når det gælder bygge og anlæg ikke det reelle billede af den udenlandske arbejdskrafts andel, siger Henning Gade.
Han vurderer i øvrigt, at flere af de udstationerende virksomheder nu finder vej til RUT-registret, men at der ikke er tvivl om, at det ikke er det fulde omfang af den udstationerede arbejdskraft, man kan aflæse af RUT-tallene.
Beskedent bidrag
Hos lønmodtagerne i BAT-kartellet er man ikke overrasket over tallene.
- Hvis man sammenligner udviklingen i byggeriets omsætning med den officielle beskæftigelse, skulle der fra 2008 til 2011 være sket en kraftig produktivitetsforøgelse. Lidt kan der måske være tale om, men det er ikke hele forklaringen. Den er nok snarere, at produktionen registreres, mens det ikke er tilfældet med al arbejdskraft, ikke mindst den udenlandske beskæftiget i udenlandske virksomheder, siger sekretariatsleder Gunde Odgaard fra BAT-kartellet.
- Tallene understreger ikke overraskende, at det er beskedent, hvad de udenlandske bygningsarbejdere bidrager til den danske samfundshusholdning. Problemet er imidlertid dobbelt, idet mange af dem heller ikke betaler skat og sociale bidrag i deres hjemland. Derfor er det vigtigt, at Skat og Arbejdstilsynet har sat fokus på de udenlandske virksomheders lovlige ophold i Danmark og deres skatteforhold. Samtidig kan vi håbe, at EU-reglerne til håndhævelse af udstationeringsdirektivet bliver så stærke, at der bliver mulighed for en langt mere effektiv kontrol af virksomhederne. Det må være muligt at forhindre, at virksomheder kan unddrage sig skatter og afgifter i både hjemlandet og i det besøgte land, mener Gunde Odgaard.
3.400 udstationerede
De nyeste tal fra RUT-registret fortæller, at der er 3.400 fuldtidsbeskæftigede udstationerede udenlandske statsborgere i den danske bygge- og anlægsbranche, Det er et et plus på ca. 1.300 i forhold til samme tidspunkt sidste år.
- Selv om den skærpede kontrol fra Arbejdstilsynet får flere til at lade sig registrere, er der efter vores opfattelse fortsat rigtigt mange som lever aldeles skjult for myndighederne, siger Gunde Odgaard.
Han vurderer derfor, at den udenlandske arbejdskraft fortsat udgør omkring en tiendedel af de beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen.