Senge hjælper til med design af nyt hospital
De små firkantede såkaldte QR-koder, som de fleste kender fra reklamer og markedsføring, bliver nu taget i brug på en helt ny måde på Bispebjerg Hospital
Informationerne om sengene bliver samlet og skal bruges til at kortlægge sengenes flow og til at optimere logistikken, og dermed også det kommende bygge- og anlægsarbejde i det nye hospital, skriver bispebjerghospital.dk
- Vi ser et meget stort potentiale i at bruge en enkel og billig løsning som QR-koder og smartphones til at følge og understøtte hospitalets arbejdsprocesser. QR-koder har været brugt af automobilindustrien i mange år, men nu går Bispebjerg Hospital i gang med at bruge teknologien på en helt ny måde, siger proceschef Berit Steenstrup Damm fra Bispebjerg Projektet.
Brugervenligt system
Portørerne på Bispebjerg Hospital, der deltager i testprojektet, bliver udstyret med smartphones til at scanne de senge, der håndteres dagligt.
Når QR-kode på sengen scannes, åbner et lille program på portørens smartphone, hvor han ved et simpelt tryk kan registrere, hvad der sker med sengen; hvor den bliver hentet fra, og hvor den bringes hen.
På den måde kan både personale og de designrådgivere, der skal stå for den store sygehusmodernisering, få dokumenteret problemer med flaskehalse og på sigt optimere på måden, sengene bliver brugt.
Det vil også få stor betydning for det engelske arkitektfirma BDP, der i samarbejde med de danske arkitekter fra TKT og Rambøll Danmark tidligere på året blev udpeget som vinder af helhedsplankonkurrencen for det hundrede år gamle hospital.
En milepæl
29 . august blev den såkaldte startredegørelse for forslag til lokalplanen godkendt i Teknik- og Miljøudvalget, og blev kaldt den første milepæl.
Den beskriver de overordnede planer for det fremtidige byggeri og bygger på et helhedsplanforslag udarbejdet af de britiske arkitekter BDP.
Et af hovedgrebene i helhedsplanen er at inddele hospitalsgrunden i fire forskellige bykvarterer med hvert sit særpræg og funktion. Et greb som Københavns Kommune lægger vægt på i startredegørelsen.
Redegørelsen rummer syv konkrete anbefalinger til, hvilke fokuspunkter forvaltningen i samarbejde med bygherre og rådgivere vil fokusere på.
Ambitiøs nytænkning
Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg udgør et af hovedstadsområdets største og mest ambitiøse nytænkninger på sygehusområdet nogensinde.
Det 100 år gamle hospital, der under krigen blev kendt som frihedskæmpernes fristed, skal undergå en voldsom forvandling for at ruste sygehuset til fremtiden.
Derfor har vi udviklet de syv fokuspunkter som et redskab til at definere, hvad der er vigtigt i den meget komplekse og langstrakte proces med at bygge et nyt hospital.
- Det hjælper os til hele tiden at holde blikket rettet mod målet, sagde byggechef Vagn Risby Mortensen fra Bispebjerg Projektet, i forbindelse med offentliggørelse af fokuspunkterne.