23948sdkhjf

Bæredygtighed vigtig for omdømmet

Det er lavenergihuse og bæredygtige bygninger, som arkitekt- og ingeniørfirmaer, private bygherrer og developere forventer størst efterspørgsel på næste år, siger ny undersøgelse
Verden har brug for lette men robuste boliger, der hylder solide krav til fleksibilitet og lave materiale- og byggeomkostnigner.

Arkitektfirmaet Arkitema er en af de danske design- og rådgivningsvirksomheder, der har erfaringer med at opføre miljøvenlige huse i både Danmark, Europa og den tredje verden.

Og i sidstnævnte del af verden er det erfaringen, at selve byggeriet bestemt ikke altid varetages af professionelle entreprenører og håndværkere.

- Derfor skal de enkelte bygningselementer være lette og umisforståelige i den form, de ankommer, siger Karsten Bro fra arkitektvirksomheden Arkitema.

Virksomheden har 30 års erfaring i at tænke enkelhed og bæredygtighed ind i bygninger. Og den enkelhed efterspørges nu bredt:

Tre ud af fire virksomheder i byggeriet henter ifølge en ny undersøgelse op til 15 procent af deres ordrer i 2013 fra stigende efterspørgsel på bæredygtige byggerier.

Brugerne kræver lave driftsomkostninger, og det må byggebranchen lytte efter, lyder det fra Arkitema Architects.

Størst efterspørgsel

Næst efter offentligt støttet byggeri er det lavenergihuse og bæredygtige bygninger, som arkitekt- og ingeniørfirmaer, private bygherrer og developere forventer størst efterspørgsel på i 2013.

Det fremgår af en undersøgelse, som kommunikationsfirmaet BullsEye Communications har foretaget blandt 144 virksomheder i byggebranchen.

Resultaterne afspejler meget godt den opmærksomhed på bæredygtighed og forventning om lavere driftsomkostninger, som er indtrådt overalt i byggebranchen, påpeger man hos Arkitema, der sidste år selv undersøgte efterspørgslen på bæredygtige byggerier.

- Vores undersøgelse viste, at 91 procent af aktørerne i byggebranchen vurderede, at slutbrugerne i svagt eller markant stigende omfang stillede større krav til bæredygtigheden i deres byggeri i 2011 sammenlignet med tre år tidligere, siger Holger Dahl, kommunikationschef hos Arkitema.

- Samtidig svarede 84 procent, at en bæredygtig bygning var "vigtigt for deres omdømme", og at den vokser. Så både de private brugere og erhvervslivet stiller markante krav om at bygge og benytte bæredygtige bygninger, der efterlader et lille CO2-aftryk, tilføjer Holger Dahl.

Efterspurgt lavenergihus

Ifølge tallene er lavenergihuse mere efterspurgte end almindelige boliger.

Desuden regner 73,5 procent af respondenterne i undersøgelsen med, at op til 15 procent af deres ordretilgang i 2013 vil bero på en stigende efterspørgsel på bæredygtige byggerier, mens 50 procent vurderer, at lavenergihuse og energi-selvproducerende bygninger vil blive det mest efterspurgte, når det drejer sig om at spare på energien og driftsomkostningerne.

- Både for private, erhvervslivet og offentlige institutioner og i forbindelse med mega-byggerier som hospitaler er bæredygtighed et nøgleord og konkurrenceparameter. Her håber vi at lande mange opgaver, siger Holger Dahl.

Bæredygtig løsning

Også hos ingeniørvirksomheden Cowi kæder man bæredygtighed sammen med stor efterspørgsel.

- På trods af finanskrisen har vi de seneste fem år oplevet en kraftig øget efterspørgsel på alle ydelser inden for bæredygtigt byggeri, både i Danmark og internationalt, siger udviklingschef Michael S. Nielsen hos Cowi.

- Bygherrer ønsker bæredygtige helhedsløsninger, hvor hensyn til såvel miljø, økonomi og samfund er en naturlig del af et byggeprojekt. I 2015 vil næsten samtlige af vores projekter indeholde bæredygtighed, tilføjer Michael S. Nielsen.

Vilje til forandring

Fleksibelt modulbyggeri, som er en del af den bæredygtige bølge, er med andre ord en ny trend i boligbyggeri, mener arkitekterne Karsten Bro og Rolf Kjær, der forleden ved et stort arrangement i Dansk Arkitektur Center slog til lyd for, at der er mange muligheder i de billigere modulsystemer.

Ikke mindst som sagt i den tredje verden, hvor firmaet har arbejdet med byggerier, og hvor det ikke altid er faglærte, der opfører husene.

Derfor gør systembyggeri det både mere effektivt og mindre omkostningstungt at bygge nyt. Men det kan også beskyldes for at gøre byggeprocessen mindre kreativ og mere fastlåst.

Den fordom er imidlertid ved at blive nedbrudt, ikke bare af Arkitema men også af andre arkitektvirksomheder, som for eksempel tegnestuen Flush, der med forslaget Firkløver - en række klyngehuse med fokus på naboskab - forleden vandt en konkurrence som et nyudviklede byggesystem, det såkaldte RockShell, udviklet af Rockwool, lagde navn til.

- Med det nye system ser vi muligheder for at skabe letvægtsbyggerier af høj arkitektonisk kvalitet, siger Simon Bullinger, bygningskonstruktør i Rockwool.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219